Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 juli 2019

”LRF överdriver faran med EU:s nya frihandelsavtal”

Land Lantbruk har gjort ett snabbsvep över vad som skrivs i andra medier om de gröna näringarna på debatt- och ledarplats.

 Från EU:s nya handelsavtal till svenska vildsvin och blommor och bin. Det är något av innehållet som har debatterats i svenska medier.
Från EU:s nya handelsavtal till svenska vildsvin och blommor och bin. Det är något av innehållet som har debatterats i svenska medier. FOTO: Istock

”LRF överdriver faran – EU:s nya frihandelsavtal hotar inte svensk köttproduktion”

Import av brasiliansk biff kommer ödelägga europeisk köttindustri, heter det. På hemmaplan har LRF slagit på stora trumman och varnar för ”prisdumpning” och ”försämrade konkurrensvillkor” för svenska lantbrukare om avtalet går i lås.

Vad lär då konsekvenserna bli för svenska köttbönder? De har inte skäl till oro i den omfattning som LRF försöker ge sken av. Konsumenterna har fått upp ögonen för svenska mervärden som låg antibiotikaanvändning och god djurvärld. Det har lett till ett paradigmskifte: nu minskar köttimporten samtidigt som svensk produktion ökar.

När det handlas till grillkvällen väljer allt fler att lämna den brasilianska biffen i kyldisken. Den trenden kommer knappast det här avtalet rucka på.

Östersunds-Posten

”Stoppa vildsvinsplågan”

Viltskadorna på skog och jordbruksmark fortsätter att öka, och viltet dikterar nu enligt LRF verksamheten för många bönder och skogsägare.

Man kan för all del vara skeptisk mot förslaget om subventionerade trikintester, eller som andra föreslagit, skottpengar och statliga jägare. Det bästa vore om staten slapp blanda sig i allt för mycket i viltfrågorna.

Men om inte utvecklingen vänder finns kanske ingen annan utväg. Om vildsvinen inte ska få diktera villkoren, varken för bönder, skogsägare eller på landets vägar, så har LRF helt rätt: det är dags att agera.

Ystads Allehanda

”Låt oss prata blommor och bin”

Den som väljer bort mjölk och kött av miljöskäl har inte begripit det här med blommor och bin.

De djur som ger oss kött och mjölk behövs för att bevara en av världens mest artrika miljöer – svenska naturbetesmarker. Det är där sällsynta växter och insekter stormtrivs.

Svenska Dagbladet

”Stad och landklyftan förgiftar demokratin”

De skadliga skillnaderna i levnadsförutsättningar som finns mellan stad och land är en grogrund för antidemokratiska krafter och måste hävas. Om denna marknadsfundamentalistiskt drivna process fortsätter, där samhällsservice allt mer koncentreras till storstädernas välmående tillväxtcentra, riskerar det att undergräva den breda tilltron till samhällsgemenskapen och hela det demokratiska styrelseskicket, skriver den socialdemokratiska föreningen Reformisterna i ett debattinlägg.

Expressen

Relaterade artiklar

Till toppen