Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2018

LRF: Positivt med nya regler men tar för lång tid

Idag är det både krångligt och dyrt att sälja vildsvinskött. Nu ger regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att utreda hur reglerna för försäljning kan förenklas.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill ha en ordentlig genomlysning av systemet.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht vill ha en ordentlig genomlysning av systemet. FOTO: Camilla Olsson

LRF och Jägarförbundet har sedan länge jobbat för ett förenklat försäljningssystem och menar att det skulle minska viltskadorna och köttet kan tas tillvara.

Som reglerna ser ut idag måste vildsvinskött säljas via en vilthanteringsförläggning. Nu vill regeringen underlätta för konsumenterna att få tag på vildsvinskött och för jägarna att få ut det på en marknad, och samtidigt behålla livsmedelssäkerhet.

Vill ha tyskt system

Anders Wetterin viltexpert på LRF välkomnar utredningen men framhåller att det är bråttom.

– Det är jättebra att regeringen lyssnar, men jag kan inte se att nya regler kan komma på plats förrän långt in i 2020. Det är olyckligt och vi kommer att vara tydliga med att det är olämpligt lång tid. Det tyska systemet där varje jägare har ett certifieringsnummer fungerar bra och borde inte ta så lång tid att sätta i system.

Läs mer: LRF vill förenkla regler för vildsvinsjakt

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger att han förstår problematiken med stora skördeskador och att en ordentlig genomlysning av systemet är nödvändig för att säkra hög livsmedelssäkerhet.

– Vi gör allt om står i vår makt för att förbättra situationen för lantbrukarna och agerade snabbt när förslaget kom i mars. Nu är processen igång och förhoppningsvis får vi ett bra förslag så fort som möjligt. Det får absolut inte bli fel för då tappar produkten potential på marknaden. Vi har också gjort andra insatser för att komma till rätta med viltskador. För en månad sedan beslutade vi att man inte behöver söka tillstånd för att få sätta upp viltkameror för avskjutning.

Läs mer: Bucht: Förslaget om vildsvinskött är intressant

Enligt en beräkning som SLU gjort så kostar viltskadorna 1,1 miljard per år. Kostnaderna skiljer sig mellan olika län och värst drabbat är Kronobergs län där kostnaderna är 70 000 per drabbad gård. Vildsvinsskadorna består i foderförlust, att det kommer in jordbakterier i ensilage och maskinskador. Framförallt är det vallodlarna som tar mest stryk.

– Det är den krassa verkligheten och vi måste öka avskjutningen rejält på vissa håll. Jag har full förståelse för att det känns oanständigt för jägarna att skjuta utan att ta hand om köttet. Som det ser ut nu tar många viltslakterier inte emot vildsvin eftersom regler och kontrollapparat gör det svårt att få det lönsamt.

Läs mer: Jägareförbundet: Förenkla reglerna för vildsvinsköttHan rear ut vildsvinsjakten

Relaterade artiklar

Till toppen