Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 7 december 2018

LRF: Priset på svensk mat måste höjas

Svenskt lantbruk blöder efter torkan – och regeringens krisstöd räcker inte för att få bönderna på fötter. Nu kräver LRF att konsumenterna är med och betalar.

– Ska bönder överleva måste priserna upp. Annars minskar produktionen av svenskt och vi får brist på svenska produkter, säger LRF:s ordförande Palle Borgström till TT.

 LRF vill se höjda matpriser, för böndernas skull.
LRF vill se höjda matpriser, för böndernas skull. FOTO: Marie Henningsson

Enligt Jordbruksverkets sektorkalkyl för jordbruket, EEA, så torkade 75 procent av nettoinkomsten bort för lantbrukarna under den långvariga värmen i somras. Det motsvarar hela 6,6 miljarder i förlorad arbetsinkomst, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF) som kallar det en katastrof. I spåren av sommarens torka ses kraftigt minskade skördar och brist på foder till djuren.

Höjda priser

Regeringens krisstöd, varav den första delen på 400 miljoner kronor betalades ut i förra veckan, räcker inte långt, enligt lantbrukarna. Och den andra utlovade delen fanns inte med i övergångsregeringens avskalade budget. Totalt täcker stödet dessutom bara tio procent av förlusten, påpekar Palle Borgström som nu efterlyser stöd från hela livsmedelskedjan – och i slutändan konsumenterna.

– Bönderna kan inte ensamt bära de resterande 90 procenten, säger han.

– Hela spektrat, från kött och mejeri till vegetabilieprodukter.

Tror på stöd

Hur stora prishöjningar som behövs vill Palle Borgström inte gå in på, men enligt en undersökning från bondeägda Lantmännen behövs i genomsnitt en höjning med fem procent.

För kött, mejeri, spannmål, frukt och bär kan det krävas ännu kraftigare prishöjningar.

– Det är på den nivån, det kanske allra viktigaste är att höjningen går hela vägen till bönderna, säger Palle Borgström.

– Jag tror det, vi har ett stort stöd från konsumenterna. Det märkte vi i somras att man bryr sig och är orolig för svenska bönder.

Fakta: Matprisets utveckling

Så här mycket steg priset i procent för jordbruksreglerade livsmedel mellan september 2017 och september 2018:

* Mjöl, gryn och hårt bröd steg med 0,9 procent.

* Matpotatis steg med 21,8 procent.

* Mjölk steg med 2,5 procent.

* Socker steg med 3,6 procent.

* Grädde steg med 7,1 procent.

* Ost steg med 1,6 procent.

* Smör steg med 12,7 procent.

* Nötkött steg med 0,7 procent.

* Griskött steg med 1,2 procent.

* Ägg steg med 1,4 procent.

Totalt steg konsumentprisindex för jordbruksreglerade livsmedel (KPI-J) med 2,3 procent under perioden. Indexet mäter prisutvecklingen ut till konsument.

Källa: Statistiska centralbyrån (SCB)

LÄS MER: Industrin vill höja matpriserna med 5 procent

Relaterade artiklar

Till toppen