Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 april 2018

LRF Samköp startar elhandelsbolag

LRF Samköp ska starta elhandelsbolag och erbjuda medlemmar och allmänhet ett alternativ på elmarknaden.

FOTO: Mostphotos

Elkostnaden är en utgift som märks för alla lantbrukare och precis som för andra kunder är det inte alltid lätt att se vad man betalar för.

– Vi har kollat in elbranschen. Där finns många aktörer men ändå tycks inte konkurrensen fungera så väl, säger Mårten Nilsson, VD för LRF Samköp.

Många synpunkter

Han berättar att de fått påstötningar från medlemmar om hur elbranschen säljer in sina avtal. Det finns synpunkter på bidningstider, avgifter och olika påslag som är svåra att förstå.

– Mycket tyder på att vi kan göra det själva, att vi kan vara ett elhandelsbolag, säger Mårten Nilsson.

– Och vi borde kunna göra det bättre och billigare, säger Ingela Larsson, marknadsansvarig hos LRF Samköp.

– Vi vet att vi kan erbjuda ett lägre pris, och vi kan absolut erbjuda en större transparens, säger Mårten Nilsson.

Tydligt och begripligt

Målsättningen är att alla kostnader tydligt ska redovisas på fakturan och det ska vara begripligt.

El köps från marknadsplatsen Nordpool, och det är rörligt pris. Sedan redovisas skatter, nätavgifter och allt som kostar.

– Det kanske inte blir stora besparingar genom att gå via oss men det blir ett antal ören billigare och kunderna eller medlemmarna ser exakt vad de betalar för, säger Ingela Larsson.

Inspirera andra

En av målsättningarna med projektet är att förmå andra elhandelsbolag att bli mer tydliga och transparenta i sina fakturor och kanske förmå dem att även sänka priset.

För att lära sig mer om hur fakturor och villkor ser ut har LRF Samköp inlett ett projekt tillsammans med LRF Gävleborg. Där har medlemmar möjligheten att få hjälp av LRF Samköp för att analysera sina elavtal.

Erbjuda bättre villkor

Genom en fullmakt från medlemmen får LRF Samköp möjlighet att agera och begära ut alla detaljer kring elavtalet. Nästa steg blir att återkoppla till medlemmen vad man upptäckt och erbjuda bättre villkor.

– Vi har redan fått in hundratals fullmakter och räknar med att det kan bli tusentals.

  • ”Hoppas kunna pressa pris”

Det rörliga elpriset i Sverige bygger på den nordiska elbörsen Nordpools elspotpris. Därifrån ska LRF Samköp köpa den el som man sedan säljer vidare.

Priset för elproduktion och eldistribution (nätavgifter) kan LRF Samköp inte påverka. Till detta kommer skatt, certifikatavgifter och moms.

– Men själva handelskostnaden hoppas vi kunna pressa och därmed kapa ett antal ören för varje kilowatt, säger Mårten Nilsson.

Första kunderna om en månad

LRF Samköp räknar med att klara hanteringen med befintlig personal.

– Före årets slut ska vi lansera projektet i hela landet. Om en månad har vi de första kunderna på plats, säger Mårten Nilsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen