Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2017

LRF ser positivt på EU:s nya jordbrukspolitik

EU:s förslag på ny jordbrukspolitik möts med försiktig positivitet från LRF. Men man tror dock att det är EU-budgeten som kommer spela störst roll för politiken.

 Sofia Björnsson, LRF:s expert på jordbrukspolitik ser positivt på EU:s förslag.
Sofia Björnsson, LRF:s expert på jordbrukspolitik ser positivt på EU:s förslag. FOTO: Ann Lindén

På onsdagen presenterade EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan EU-kommissionens förslag på hur jordbrukspolitiken ska reformeras från 2021.

Slopade förgröningsregler och mer inflytande för medlemsländerna var några av de stora nyheterna i förslaget.

Läs mer: Hogan vill slopa kritiserade Cap-stödens miljövillkor

LRF är ”försiktigt positiva”

På LRF ser man positivt på förslaget även om positiviteten är med viss försiktighet.

– Det finns för- och nackdelar med detta. Det ger medlemsländerna större möjligheter att anpassa åtgärder, till exempel kring miljö, till de utmaningar som finns i respektive land. Samtidigt är det viktigt att behålla konkurrensneutraliteten och att faktiskt kunna minska den administrativa bördan för företagen. LRF ställer sig försiktigt positivt till detta även om vi i dagsläget vet ganska lite om hur det i praktiken kommer att genomföras, säger Sofia Björnsson, LRF:s expert på jordbrukspolitik i ett pressmeddelande.

Lantbruket kräver kontinuitet

Sofia Björnsson menar också att det är bra att huvuddragen i jordbrukspolitiken är densamma då jordbruket kräver kontinuitet och långsiktighet. Hon tycker också att det är bra att med en politik som tar hänsyn till medlemsländernas respektive förutsättningar.

– För svensk del är det viktigt att CAP stöttar den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen beslutade om i somras, säger hon.

EU-budgeten avgörande

Med den avgörande frågan för jordbrukspolitiken ligger ändå i EU:s jordbruksbudget blir.

– Brexit kommer med största sannolikhet leda till en minskad budget för CAP och det är något som vi måste förhålla oss till. Det är viktigt med en fortsatt stark budget för CAP så att det finns förutsättningar att uppfylla de mål som EU-kommissionen ställt upp, inte minst kring klimat och miljö, säger Björnsson.

Förslag på budget kommer att presenteras av EU under våren och sommaren. Då kommer också ett detaljerat regelverk för CAP att presenteras.

Läs mer: EU-kommissionen chockar med sänkta direktstöd

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen