Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 maj

LRF ska upplysa om allvaret i vikande självförsörjning

Hela Sverige måste inse allvaret vad gäller självförsörjningen av livsmedel. LRFs tryck på politikerna att göra verkstad av livsmedelsstrategin måste öka.

 Mjölkproduktionen i Sverige har minskat sedan livsmedelsstrategin antogs 2017, påpekade Lennart Bogren, Falköping Mejeri, under stämmodebatten.
Mjölkproduktionen i Sverige har minskat sedan livsmedelsstrategin antogs 2017, påpekade Lennart Bogren, Falköping Mejeri, under stämmodebatten. FOTO: URBAN BRADHE

Västra Götalands motion, som i stora drag antogs av riksförbundsstämman, vittnar om en stor otålighet att se resultat av den nationella livsmedelsstrategin som riksdagen antog i juni 2017.

Mjölken har minskat

Ännu har strategin inte gett så mycket konkret, påpekade Lennart Bogren i Falköpings mejeris styrelse under debatten.

– Nu har det gått två år men faktum är att mjölken har minskat. Det måste bli verkstad så att vi inte bara pratar.

Sverige måste vakna

Riksförbundsstämman ställde sig också bakom kravet att LRF ska redovisa den svenska självförsörjningsgraden av livsmedel i ett brett samhällsperspektiv. Och att resultatet ska föras ut så att svenskarna ”vaknar”.

Att LRF ”avsevärt” ska öka trycket på politikerna att göra verkstad av livsmedelsstrategin löd kravet från Västra Götaland. Efter en votering på stämman segrade styrelsens försiktigare linje att LRF fortsatt ska påverka politikerna så att strategin genomförs.

Ökat politiskt stöd

Samtidigt som många inom de gröna näringarna med stigande irritation väntar på konkretion och resultat så noterar LRFs styrelse ett växande stöd för livsmedelskedjans aktörer, både nationellt och regionalt.

Press på myndigheter

Men när det gäller statens förlängda arm, myndigheterna, så måste det till förändringar, skriver LRFs styrelse i sitt svar på motionen.

Det krävs nu att alla myndigheter som berörs av livsmedelsproduktionen tydligare arbetar med att främja livsmedelsproduktionen, menar styrelsen. Idag är det endast en handfull myndigheter som har börjat arbeta med frågan.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen