Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti

LRF Skåne protesterar mot provborrning

Företaget Scandiavanadium har påbörjat provborrningar efter metallen vanadin i Hörby kommun. LRF Skåne är starkt emot provborrningarna.

– Vi säger nej till en eventuell gruva och då anser vi att man inte heller ska provborra, säger Jan Hultgren på LRF Skåne.

 Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare i äganderättsfrågor på LRF Skåne.
Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare i äganderättsfrågor på LRF Skåne.

I april fattade Hörby kommun beslut om att ge klartecken för provborrningar efter vanadin i Lyby som ligger i Hörby kommun.

Nu har företaget Scandiavanadium startat provborrningar för att se om det finns förutsättningar för en gruva.

Viktigt jordbrukslandskap

Arbetet förväntas ta cirka tre veckor och prospekteringen sker primärt på jordbruksmark. Men LRF Skåne protesterar starkt mot företagets provborrningar.

– Det är inte lämpligt med gruvverksamhet i det här viktiga jordbrukslandskapet som också är ett väldigt tätbefolkat område, säger Jan Hultgren, verksamhetsutvecklare i äganderättsfrågor.

Förstör jordbruksmark

Prospekteringen i Hörby är ett av elva undersökningstillstånd på knappt 22 000 hektar som Scandiavanadium har i Skåne. Vägen från undersökningstillstånd till gruvbrytning är lång och de allra flesta prospekteringar leder aldrig till någon gruvbrytning.

Stora arealer

– Vi är inte principiellt emot gruvdrift, men här skulle en gruva ta enorma arealer av den bästa jordbruksmarken ur bruk. Det skulle påverka produktion av livsmedel och foder under väldigt lång tid. Dessutom finns risk att landskapsbilden förändras och att såväl yt- som grundvatten kommer att påverkas, hävdar Jan Hultgren.

LÄS MER: Gruvbrytning orsakar oro bland markägareLÄS MER: ”Extremt få tillstånd blir gruva”

Relaterade artiklar

Till toppen