Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 27 april 2018

LRF startar nytt gemensamägt tillväxtbolag

LRF, Lantmännen och HK Scan vill underlätta investeringar på gårdsnivå och satsar tillsammans 100 miljoner kronor i gemensamägda Tillväxtbolaget för Sveriges Lantbrukare.

 Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige, Anders Källström, vd för LRF samt Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk vid Lantmännen, har tillväxt i sikte för det nya gemensamma bolaget.
Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige, Anders Källström, vd för LRF samt Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk vid Lantmännen, har tillväxt i sikte för det nya gemensamma bolaget. FOTO: Johan Sedenius

Storsatsningen riktar in sig på svensk animalieproduktion och växtodling. Det nya bolaget ska bistå med kapital för tillväxt och ökad konkurrenskraft i svenska lantbruksföretag. Parterna vill bidra till att uppnå målen i den nationella livsmedelsstrategin.

– Lantmännen och HK Scan har haft ett bolag som heter Tillväxtbolaget och vi kände att det finns en stor potential att bygga vidare på det, att kunna satsa ännu mer på utveckling av svensk primärproduktion. Vi kontaktade LRF för att bredda uppdraget för bolaget, säger Sofia Hyléen Toresson, vd för HK Scan Sverige, till Land Lantbruk.

Enligt den senaste upplagan av den årliga studien Lantbruksbarometern från LRF och Swedbank finns det en ökande investeringsvilja i näringen. Mer än en tredjedel av Sveriges lantbrukare planera någon form av investering under det kommande året.

Stark framtidstro

Ägarna till Tillväxtbolaget konstaterar att det råder en stark framtidstro och vill förbättra möjligheterna till investeringar i modern och hållbar produktion.

– Det här är en viktig del i det som först var LRFs livsmedelsstrategi och nu är den nationella livsmedelsstrategin, nämligen att ska vi få tillväxt behövs det också kapital. Vi har bedömt att det, exklusive ägarskiften, kommer att behövas omkring etthundra miljarder fram till 2030 för att ligga i linje med ambitionerna, säger LRFs vd, Anders Källström.

Han beskriver den gemensamma satsningen som en unik plattform för att allokera kapital till de gröna näringarna och inte minst för att locka med fler på tåget.

– Staten och på sikt även andra aktörer. Vi vill växa. För att kunna klara den kompetens och framdrift som bolaget behöver är storleken på kapitalet viktig, förtydligar Anders Källström.

Stötta och driva

Elisabeth Ringdahl, chef för division Lantbruk vid Lantmännen, framhåller att det handlar om att stötta och driva vidare lantbruksföretagens tillväxtsatsningar.

Ambitionen är att det ska tas nya initiativ som kan leda till utveckling och nya konsumenterbjudanden med tillväxt för det svenska lantbruket.

LÄS MER: LRF investerar i fiskodling

– När vi pratar om större investeringar så kan topplån vara det som möjliggör att det verkligen kan ske. Det vi kan bidra med är relativt sett billiga pengar och att skicka in kunskap i företagen, säger Anders Källström.

Fem års tidsram

Teknologi, utrustning och anläggningstillgångar som djurstallar är exempel på sådant som kan bli föremål för investeringar med sikte på en hållbar produktion. Tidsramen för en investering är initialt satt till fem år, men kan utvidgas.

De tre parterna kommer att tillsätta en styrelse i bolaget och inleder nu arbetet med att rekrytera en vd.

– Det krävs förståelse för hela värdekedjan, inte bara primärproduktionen utan även konsumentledet, så att vi får ökad efterfrågan och tillväxt. Vd måste förstås också ha kunskaper om det finansiella och ekonomistyrning, säger Sofia Hyléen Toresson.

LÄS OCKSÅ: Svenska bönder mer positiva

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen