Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 augusti 2019

LRF startar pilotmål om ränta på sena EU-pengar

Nu är LRF:s pilotmål om ränta på sena utbetalningar i gång. En överklagan av ett utbetalningsbeslut som gällde åren 2015-2017 har lämnats till Jordbruksverket.

 LRF startar nu processen att driva ett pilotmål om ränta på sena utbetalningar av EU-stöd till lantbrukare.
LRF startar nu processen att driva ett pilotmål om ränta på sena utbetalningar av EU-stöd till lantbrukare. FOTO: Erland Segerstedt

Tusentals lantbrukare har fått vänta i flera år på att få de sista stödpengarna för 2015, 2016 och 2017 utbetalda. 2017 beslutade LRF att i ett pilotmål mot svenska stödmyndigheter driva att en lantbrukare i Östergötlands ska kompenseras för försenade utbetalningar.

Utbetalningsslut i våras

Det har tagit tid att få det här pilotmålet att börja rulla. Först i våras fick lantbrukaren utbetalningsbeslut för de här åren och nyligen överklagade lantbrukaren med stöd av LRF länsstyrelsens beslut om slutbetalning till Jordbruksverket som första instans.

I den överklagan som lämnats in till Jordbruksverket yrkas att dröjsmålsränta ska utgå för de sent utbetalade beloppen från och med den 31 januari året efter det aktuella produktionsåret.

Ersättning för arbete

– Lantbrukaren har utfört ett jobb och det normala är att man får utbetalt ersättning i anslutning till det man har gjort. Lantbrukaren har räknat med att de här pengarna ska betalas ut och när de inte har gjort det har företagaren tvingats täcka eventuella utgifter med andra medel, säger Lars-Erik Lundkvist, LRF:s expert konkurrenskraft och regelförenklingar.

 ”Vi får se vad Jordbruksverket säger, men med största sannolikhet kommer målet att prövas i Förvaltningsrätten”, säger Lars-Erik Lundkvist, jordbrukspolitisk expert.
”Vi får se vad Jordbruksverket säger, men med största sannolikhet kommer målet att prövas i Förvaltningsrätten”, säger Lars-Erik Lundkvist, jordbrukspolitisk expert. FOTO: Ann Lindén

Beloppen varierar

Den här lantbrukaren har fått vänta på utbetalning av 500 000 kronor. Tusentals andra lantbrukare är i samma situation, men beloppen varierar stort.

– I enskilda fall handlar det om mycket pengar som man har fått vänta på, säger Lars-Erik Lundkvist.

Företaget företräds av Johan Håkansson, jurist på LRF Konsult. I talan tas bland annat upp att EU-regelverket saknar proportionalitet i fråga om dröjsmålsränta. EU:s regler föreskriver att en stödmottagare som betalar tillbaka återkrav av stöd sent ska beläggas med dröjsmålsränta men det omvända förhållandet regleras ej.

Väntar på Jordbruksverkets svar

När det gäller själva myndighetshanteringen hänvisas i överklagan till ett beslut av JO där en länsstyrelse får skarp kritik för sin hantering av en ansökan om stöd till unga lantbrukare 2015.

– Nu har det rättsliga maskineriet börjat rulla. Vi får se vad Jordbruksverket säger, men med största sannolikhet kommer målet att prövas i Förvaltningsrätten, säger Lars-Erik Lundkvist, jordbrukspolitisk expert.

LÄS MER: LRF kräver kompensation för sena utbetalningar

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen