Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 november 2018

LRF tog emot Vasaloppet

STOCKHOLM.

I vintras ilsknade bönderna till rejält på att åkarna i Vasaloppet bara serverades vegetarisk mat efter målgången. På torsdagen besökte ett 40-tal ungdomar från Vasaloppsbygderna LRF-huset i Stockholm för att lära sig mer om jord och skog.

 Sammanlagt ett 40-tal ungdomar från de dalakommuner där Vasaloppet drar fram besökte LRF-huset i Stockholm.
Bild 1/2 Sammanlagt ett 40-tal ungdomar från de dalakommuner där Vasaloppet drar fram besökte LRF-huset i Stockholm. FOTO: Johan Sedenius
 Eva-Lena Frick, VD för Vasaloppet.
Bild 2/2 Eva-Lena Frick, VD för Vasaloppet. FOTO: Johan Sedenius

Ungdomarna är via föreningar på olika sätt engagerade i arbetet med tävlingarna under Vasaloppsveckan. Hos LRF fick de i grupper cirkulera mellan stationer där det gavs information på teman som mjölk, skog, och växtriket.

Äganderätt stod inte på programmet, men väl fördjupningar i ämnet allemansrätt. Dalaungdomarna fick också träffa representanter för projektet Jobba grönt.

Dagen rymde utöver det besök hos Lantmännen med diskussion om bland annat hälsa och nutrition. Hos Preem fick de veta mer om hållbarhet och förnybara råvaror.

Tonåringar som vill veta mer

– Fokus här i dag är utbildning av intresserade ungdomar. Det här är tonåringar som tycker att de gröna frågorna är intressanta och vill lära sig mer. De är vår framtid och jag är väldigt stolt över att få ledan en sådan verksamhet, säger Vasaloppets VD Eva-Lena Frick till Land Lantbruk.

Hon var med på resan till Stockholm, vilken hon hoppas kan bli en återkommande aktivitet för kunskapsförmedling.

Det var under årets Vasalopp som arrangören uttryckte en vilja att ta ansvar för klimatpåverkan genom att bland annat servera enbart vegetarisk mat – lakto-ovo-vegetarisk lasagne – till måltiden som alla åkarna får serverade efter målgång.

LÄS MER: Vasaloppets policy fick bönderna att se rött

Reaktionerna från markägare och lantbrukare både i och utanför Dalarna lät inte vänta på sig. Bönderna kände sig svikna och utsatta för hets mot köttproduktion. Populism, var ett av orden som användes mot Vasaloppsledningen.

Tufft efter kritiken

– Det var en tuff situation. Via det som hände fick vi en kontakt med LRF som vi inte hade haft tidigare och som bland annat har mynnat ut i det som händer här i dag. Jag tycker att vi har fått en bra dialog och det är jag glad för, säger Eva-Lena Frick.

Hon hoppas att många av ungdomarna som deltog i Stockholmsresan ska hitta möjligheter att bo kvar på landsbygden.

– Och kanske har vi även väckt en eller annan tanke på hur man kan jobba vidare inom den gröna sektorn och utveckla sitt intresse för hållbarhet.

LÄS MER: LRF hyllar Vätternrundan för närproducerat

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen