Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 december 2018

LRF Ungdom stödjer Musikhjälpen

Nu är Musikhjälpen i gång igen. Flera grupper, företag och organisationer med koppling till lant- och skogsbruk har startat insamlingar, bland annat LRF Ungdomen.

– Vi tycker att alla har rätt att funka olika och få möjlighet att uppfylla sin fulla potential - precis som temat är för Musikhjälpen i år, säger ordförande Emilia Astrenius Widerström.

 LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström, är ansvarig för den insamlingsbössa som föreningen startat.
LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström, är ansvarig för den insamlingsbössa som föreningen startat.

Sedan 2008 har Sveriges Radio arrangerat Musikhjälpen för att under en vecka varje år samla in pengar till ett särskilt syfte. Insamlingen pågår dygnet runt och lyssnarna uppmanas att hjälpa till. I år är temat ”Alla har rätt att funka olika”, och riktar fokus mot det faktum att människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper.

Många har startat insamlingar

Och initiativen från lant- och skogsbrukshåll har inte låtit vänta på sig. Ett tiotal grupper har startat insamlingar, bland annat Spannmålsböndernas FB-grupp, Skogsforum, Skogen skramlar, FTG Moheda En bra dag i skogen, Skogshuggarnas insamling, Sveaskogarnas flis till Musikhjälpen, Vi på Skogsstyrelsen, Vi som är skogsmaskinsförare och Lantbrukare för allas rätt att funka olika.

”Ett bra initiativ”

Även LRF Ungdomen har startat en insamling, som fram till fredag förmiddag hade dragit in närmare 2 400 kronor.

– Att skänka till Musikhjälpen är något som många i LRF Ungdomen gjort i många år. Nu dök idén upp om att vi skulle starta en gemensam bössa. Det var många ute i landet som tyckte det var ett bra initiativ, då vi i LRF Ungdomen tycker att alla har rätt att funka olika och ändå får möjlighet att uppfylla sin fulla potential – precis som temat för musikhjälpen i år, säger ordförande Emilia Astrenius Widerström.

Borring drog in mest 2016

Genom åren har flera olika initiativ kommit från landsbygden. Mest uppmärksammad blev LRF Östergötlanda ”Peter Borring till buren”, som lanserades 2016. Idén var att Östergötlands LRF-ordförande skulle nyansera klimatdebatten. Han fick aldrig komma, men när Musikhjälpen räknade samman alla kampanjer visade det sig att den insamling som dragit in mest pengar var just Borrings.

Även andra insamlingar med koppling till lantbruket gick bra. Bland annat olika tävlingar där man kunde vinna olika arrangemang: ”Årets kockfinalist lagar middag på klimatsmarta svenska råvaror i Göteborg, ”Kör skördetröska och få 300 kg vetemjöl”, ”Bonde på riktigt en hel dag i Orsa” och ”Klimatmatresa Östergötland”.

Läs också: Borring-kampanjen samlade in rekordsumma

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen