Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 maj 2019

LRF vill ha subventionerade tester av cesium på vildsvin

En stor andel av vildsvin som fälls i Gävleborg har för höga halter av det radioaktiva ämnet cesium. LRF anser att staten borde bekosta provtagningarna av cesium för att öka incitamenten för jakten på vildsvin.

 Det radioaktiva ämnet cesium-137 stannar på den nivå i marken där vildsvinen bökar i jorden. Det kan vara en orsak till att det finns högre halter av cesium i vildsvin än i annat vilt, vilket europeiska studier visar.
Det radioaktiva ämnet cesium-137 stannar på den nivå i marken där vildsvinen bökar i jorden. Det kan vara en orsak till att det finns högre halter av cesium i vildsvin än i annat vilt, vilket europeiska studier visar. FOTO: Mostphotos

Jägare får själva stå för provtagning och sedan destruering om vildsvinet har för höga halter av cesium-137, ett radioaktivt ämne som finns i marken efter Tjernobylolyckan 1986. Studier i Europa visar att halterna i vildsvin tenderar att vara ganska höga jämfört med andra viltslag, och att halterna minskar mycket långsamt, enligt Strålskyddsmyndigheten.

En orsak till de höga halterna av cesium i just vildsvin kan vara att cesium finns på den nivå i marken där vildsvin bökar, enligt Anders Wetterin, sakkunnig på jakt och viltfrågor inom LRF.

Cesiumhalter över gränsvärdet

I början av 2019 hade sju av tio vildsvin, alla fällda i Gästrikland i Gävleborgs län, cesiumhalter över gränsvärdet för vad som får säljas eller skänkas bort, rapporterar SVT.

För privat bruk bör det inte ätas mer än enstaka gånger. Detta påverkar naturligtvis jägarnas incitament för att skjuta vildsvin och enligt Jägareförbundet har jaktintresset minskat.

En ökad vildsvinspopulation kan drabba lantbrukare som får sina grödor uppbökade. Både Svenska jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund vill nu se ett statligt stöd som betalar provtagningen i drabbade områden.

– Det är en viktig fråga, eftersom vildsvin orsakar skador för 1,1 miljarder kronor per år för lantbrukare, enligt en undersökning från SLU, säger Anders Wetterin, sakkunnig jakt och viltfrågor inom LRF, till Land Lantbruk.

Inväntar svar på studie

Han säger att LRF nu avvaktar resultatet från en studie som Strålskyddsmyndigheten utför i Heby kommun och som pågår nu. Där undersöker man bland annat varför det är så stora skillnader mellan halten av cesium i olika vildsvin inom samma område och varför det varierar så mycket mellan olika tider på året.

– Om man skjuter två vildsvin som står hundra meter från varandra kan det ena vildsvinet innehålla mycket höga halter av cesium medan det andra knappt innehåller något alls. Det kan också variera mycket mellan olika tider på året och man vet inte riktigt varför. Ett vildsvin som innehåller höga halter av cesium i december kan ha väldigt låga halter av cesiumet i kroppen ett halvår senare och då vara fullt tjänligt som föda, säger Anders Wetterin.

Önskar subventionerade provtagningar

Enligt Anders Wetterin har LRF ännu inte gjort någon formell skrivelse till regeringen i denna fråga, men de har muntligt framfört ett önskemål om att staten ska betala för provtagningarna.

– Det ligger i statens intresse att vildsvinen skjuts av, bland annat eftersom de orsakar så stora skador för lantbrukare. Ett sätt för staten att öka incitamenten för jägare att skjuta vildsvin vore att betala för provtagningarna av cesium, i stället för att låta jägarna stå för kostnaderna. Ingen jägare vill skjuta djur som de inte kan ta till vara på. Det handlar inte heller om stora pengar för staten, utan är snarare ”kaffepengar”.

Trikiner och cesium

Han drar en parallell till trikiner, det vill säga rundmaskar som kan infektera såväl människor som flera andra däggdjur.

– Vi anser att staten borde subventionerna provtagningarna av både cesium och trikiner i vildsvin, vilket alltså inte görs i dag. Det skulle öka och underlätta avskjutningen av vildsvin i hela landet. Det är samma fråga, men i olika skalor. Cesium finns i de områden där radioaktivt nedfall skedde efter Tjernobylolyckan 1986, det vill säga i Västmanlands län, Gävleborgs län, Uppsala län och delar av Västernorrlands län. Trikintester ska göras av vildsvin som skjutits i hela landet, säger Anders Wetterin.

LÄS MER: Få vill jaga radioaktiva svin i GävleborgLÄS MER: Jägare kräver celsiumtest av vildsvin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen