Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 28 april 2019

LRF:s jurist: Så kan du få hjälp

Kostnaderna för processerna kring tillstånd, miljöprövningar och villkor gällande dammar slår orimligt hårt mot enskilda fastighetsägare, slår LRF:s jurist Helena Andreason fast. Men det finns hjälp att få för den som drabbas.

 Kommunen vill riva Stefan Åkerlunds vattenkraftverk i Harmångerån.
Kommunen vill riva Stefan Åkerlunds vattenkraftverk i Harmångerån. FOTO: Göran Berglund

Vattenkraftsägaren Stefan Åkerlund i Nordanstig har fått sälja sitt vattenkraftverk till kommunen för en fjärdedel av det han köpte det, då kommunen vill riva det till förmån för fisket.

LRF:s jurist Helena Andreason, specialiserad på miljö och vatten, konstaterar att det är ganska vanligt att markägare inom de areella näringarna har en damm, gammal kraftstation eller vattenanläggning på sina ägor.

Höga villkor

Det är kanske inte ett problem för elproduktionen i den egna verksamheten men ändå problematiskt ur det perspektivet att kostnaderna för processerna kring tillstånd, miljöprövningar och villkor är höga och slår orimligt hårt mot enskilda fastighetsägare, säger hon och fortsätter:

– De har ingen större ekonomisk vinning av sin vattenanläggning, de kostnader de kan drabbas av kan de aldrig ta igen på anläggningen. En ganska orimlig bördefördelning om man ser till att det är staten som ska uppfylla vattendirektivets krav på god ekologisk status.

Miljöprövning från 2019

Från den 1 januari 2019 ska alla vattenkraftverk miljöprövas enligt miljöbalken för att erhålla moderna miljövillkor. Det gäller även regleringsdammar och andra anläggningar som ingår i vattenkraftsverksamheten. 

Den som driver ett vattenkraftverk, eller äger en nedlagd anläggning som byggdes för produktion av vattenkraftel bör anmäla till den nationella planen för miljöprövning av vattenkraft, senast den 1 juli 2019.

Den som gör anmälan kan ha möjlighet till kostnadsbidrag från Vattenkraftens miljöfond, som Land Lantbruk tidigare berättat om.

Kommunen har intressen

Enligt Andreason är det är inte så vanligt att det är kommuner som drar igång den här typen av processer som i Nordanstig.

– Det är främst i kommunens intresse att locka fisketurister. Även om kommunen har ett ansvar för miljön, så är det vattenmyndigheten som gör åtgärdsplaner och ansvarar för förvaltningen av vatten. Kommunen har dock planmonopolet och det är klart att de kan ha intressen i hur de vill att den fysiska miljön ska vara utformad för att vara ekonomiskt bärande, säger hon.

Faktaruta: Helena Andreasons råd om man är drabbad

Är man medlem i LRF så kan man kontakta sitt regionkontor och den verksamhetsutvecklare som arbetar med vatten och miljö. De har tips och råd som kan vara till stöd i förfarandet. Att delta på sin länsstyrelses dialogmöten är också bra, där kan man få en hel del information och har möjlighet att ställa frågor. Man ska utnyttja myndigheternas serviceskyldighet. Den är till för medborgarna, oavsett om man äger en vattenanläggning eller inte.

LÄS MER: Ger löften om intäkter – men metoderna ifrågasätts

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen