Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 november 2015

LRF:s ordförande vill se snabb integration

En majoritet av medlemmarna vill att LRF engagerar sig i flyktingfrågan. Nu tittar förbundet på allt ifrån praktikplatser till hjälp för att ta emot ensamkommande barn. – Hela samhället vinner på en snabbare integration, säger ordförande Helena Jonsson.

Bild 1/2 FOTO: Carla Karlsson
En majoritet av LRF:s medlemmar vill att förbundet engagerar sig i flyktingfrågan.
Bild 2/2En majoritet av LRF:s medlemmar vill att förbundet engagerar sig i flyktingfrågan. FOTO: All Over Press

Tidigare i höst skänkte LRF 150 000 kronor till Rädda Barnen med anledning av den akuta flyktingkrisen. Men nu går man ett steg längre och har gjort en undersökning bland sina medlemmar för att se om man har deras stöd för att göra mer.

Och svaret är ja.

Stort engagemang

43 procent anser att LRF bör engagera sig i flyktingfrågan, 28 procent svarar nej, resten kanske eller vet ej.

Den främsta orsaken till att medlemmarna själva vill engagera sig – eller att de vill att LRF ska göra det – är solidaritetsskäl. Andra vanliga svar är att alla måste göra vad de kan för att hjälpa flyktingar samt att landsbygden har plats och är ett bra ställe för att lära sig mer om Sverige.

Anledningen till att de själva inte vill engagera sig är framför allt ålder, men även tidsbrist, språkbrist eller sjukdom. En mindre andel uppger att de helt enkelt inte är intresserade eller motsätter sig engagemang.

Skogsvandringar

LRF hade inte väntat sig att engagemanget skulle vara så här stort. Man ska nu försöka hitta samarbetsaktörer och fundera ut konkreta förslag på saker som går att göra. Det kan till exempel handla om att lokalavdelningar ordnar gårdsbesök, skogsvandringar och praktikplatser för nyanlända flyktingar.

Kommer det här initiativet att kosta pengar?

– Som jag förstår har regeringen avsatt pengar för att intressenter ska hjälpa till och det kommer inte att kosta LRFs medlemmar något. Däremot kan vi vinna en hel del på att integrera flyktingar snabbare i det svenska samhället. Många av flyktingarna har kunskaper som vi kan dra nytta av, säger Helena Jonsson.

Muskelkraft behövs

Vilka kunskaper kan vara av värde för de gröna näringarna?

– Det kan gälla såväl människor med ren arbetsvilja och muskelkraft inom lantbruk, skog eller trädgård som med teoretiska utbildningar som veterinärer, agronomer eller ekonomer.

Vad kan du själv tänka dig att göra för att hjälpa flyktingar?

– Om jag vore hemma mer på gården så skulle jag kunna tänka mig att ta emot en praktikant.

Så svarar LRF:s medlemmar

  • 18 procent är själva beredda att (genom LRF) engagera sig för flyktingar som kommit till Sverige. 29 procent svarar kanske, 38 procent nej och resten är osäkra.
  • 8 procent kan tänka sig att ta emot nyanlända familjer i sitt hem under en period med stöd och hjälp utifrån. 25 procent är intresserade, men kan av olika skäl inte. 57 procent vill inte och resten är osäkra.
  • 12 procent kan tänka sig att erbjuda praktikplats för nyanlända i sitt företag. 31 procent är intresserade, men kan inte. 49 procent vill inte och resten är osäkra.
  • Källa: Ipsos

Relaterade artiklar

Till toppen