Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 juni 2018

LRFs vice VD om LRF i Almedalen

Vet man vad man vill är det definitivt värt att vara där säger LRFs vice VD Anders Holmestig. Land Lantbruk frågade honom hur han tänker kring LRFs närvaro och arbete i Almedalen.

FOTO: Ann Lindén

Hur ser er satsning ut i Almedalen?

– LRF gör en lika stor satsning som förra året och året innan. Det är en nivå som funkar bra och som vi tänkt köra fram till valet. Vi har en tisdag eftermiddag med egna seminarier då vi presenterar de gröna näringarnas regeringsförslag och diskuterar angelägna frågor.

Det blir bland annat en diskussion om stad och land med forskare som lyfter olika teorier där vi vill föra en dialog med övriga delar av landet.

Vad hoppas ni få ut av att vara där?

– Almedalen är en stor plats och jag brukar säga att ”alla är där” – politiker, myndighetsföreträdare, beslutsfattare och opinionsbildare. Det är också ett tillfälle att träffa kommunföreträdare.

Här kan vi föra fram budskap på ett avslappnat sätt och det är lättare att få till mer informella träffar än i andra sammanhang.

LRF lyfter framför allt tre frågor som vi jobbar mycket med inför valet – det politiska regelverket kring det gröna näringslivet och god myndighetsutövning, och genomförandet av livsmedelsstrategin. Den tredje viktiga frågan vi diskuterar är äganderätt och skogsbruk.

För oss handlar det till stor del om att få upp våra frågor på agendan och jobba för att politiker ska få större förståelse.

Hur gör man för att bli synlig i bruset?

– Almedalen har växt enormt. Det som från början var ungefär 300 aktiviteter är idag 5000.

Man kan inte bli synlig för alla och medieutspelen gör politikerna. För LRF gäller det att ”pinpointa” och nå specifika målgrupper och organisationer. Vi bjuder in folk som är intresserade och de vi vill ska lyssna.

Förutom våra egna seminarier har vi förtroendevalda, medlemmar och tjänstemän som deltar i andra seminarier och paneler. Vi får många inbjudningar och försöker tacka ja till alla.

Är det värt insatsen i tid och pengar att delta?

– LRF har funnits i Almedalen sen 90-talet. Vi har lång erfarenhet och vet hur vi ska få ut något av det. Det är viktigt att vara väl förberedd och ha en bra plan – vilka vi ska träffa och vad ska vi ta upp. Vet man vad man vill är det definitivt värt att vara där.

I Almedalen utvecklar vi nya kontakter, fördjupar kontakter och bygger nätverk. Det är en miljö som uppmuntrar till diskussion och mötena leder ofta till en dialog som fortsätter och blir mer konkret under hösten.

LÄS MER: LRF Ungdomens mingel krockar med fotbollen

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen