Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 januari

Luftburen signal håller lössen borta från majsen

En ny studie visar att majsplantor kommunicerar genom luftburna kemiska signaler. Plantor som kommer i kontakt med en annan sänder ut signaler till andra plantor längre bort. Och mekanismen påverkar gener som gör plantorna mer beständiga.

 Trängsel får majsen att aktivera försvaret och doftsignaler får plantor på håll att göra likadant.
Trängsel får majsen att aktivera försvaret och doftsignaler får plantor på håll att göra likadant. FOTO: Dimitrije Markovic

Forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet har studerat hur majsplantor kommunicerar via luften.

Tidigare har forskning visat att majsplantor som utsätts för beröring sänder ut signaler till andra plantor via sitt rotsystem. Och att mekanismen kan påverka tillväxten hos andra majsplantor runt omkring. Nu visar den nya studien att de även signalerar ovan jord.

Försvaret aktiveras

I försöket odlades två majsplantor isolerade i varsin glasbur. Dagligen utsattes den ena plantan för en lätt beröring och den andra för luftburna utsöndringar från plantan som vidrörts.

Studien visar att båda plantorna reagerade likadant på beröringen genom en så kallad speglingseffekt, samt att deras reaktion gjorde dem mindre attraktiva för bladlöss. De gener som triggas av beröring är nämligen kopplade till växtens försvar.

LÄS MER: Politiskt bråk fryser inne stöd till bönder i USA

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen