Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 maj 2019

Lyckat recept med alla ägg i samma korg

MJÖLBY

Henrik Hermansson hade från början inga tankar på vare sig djur eller eko-produktion. I dag är han Kravcertifierad äggproducent med 36 000 värphöns och odlar ekologiskt för hela slanten.

 Henrik Hermansson berättar om hur han bytte karriären som försäljare till den som lantbrukare.
Henrik Hermansson berättar om hur han bytte karriären som försäljare till den som lantbrukare. FOTO: Lasse Hejdenberg

Uppvuxen på gården Forsa på Östgötaslätten mellan Skänninge och Mantorp visste Henrik Hermansson redan som barn att det var lantbrukare han skulle bli.

Började som bilförsäljare

Men vägen ledde inte omedelbart dit. Yrkeskarriären inleddes som bilförsäljare för Volvo innan han utbildade sig till lantmästare. I nästa steg sålde han maskiner hos Lantmännen.

– Djur och ekologisk växtodling fanns inte i min värld vid den tiden, berättar Henrik Hermansson över förmiddagskaffet i köket till hönshuset på Strömsnäs egendom strax öster om Mjölby tätort.

 Nikita Pettersson är en av två ansvariga för höns och ägg på gården. Vart och ett av de båda hönshusen producerar omkring 350 ton ägg per år.
Nikita Pettersson är en av två ansvariga för höns och ägg på gården. Vart och ett av de båda hönshusen producerar omkring 350 ton ägg per år. FOTO: Lasse Hejdenberg

Gjorde stort förvärv

Efter ett generationsskifte startade han eget lantbruksföretag 2011. Tack vare familjens och bankens hjälp kunde han förvärva Strömsnäs 2014. Samma år övertog han Böttestad gård. Sedan 2012 arrenderar han marken på Forsa där han växte upp.

Fakta: Nyckeltal

Omsättning 2015: 12 216 885 kronor

Omsättning 2016: 12 431 466 kronor

Omsättning 2017: 16 436 563 kronor

Omsättningsökning: 35 procent

Rörelseresultat efter avskrivning 2017: 2 733 484 kronor

Slumpen spelade in

De tre gårdarna gränsar till varandra och är belägna inom en radie av cirka åtta kilometer. Totalt omfattar de 630 hektar, varav 500 hektar är åkerareal, skog 100 hektar och resten beten.

– Det är lite av en slump att det har blivit som det har blivit och det tack vare att granngården Strömsnäs blev till salu, säger Henrik Hermansson.

 I en obemannad mindre byggnad på Strömsnäs kan privatpersoner själva betala och plocka med sig så många ekoägg de vill ha.
I en obemannad mindre byggnad på Strömsnäs kan privatpersoner själva betala och plocka med sig så många ekoägg de vill ha. FOTO: Hejdlosa Bilder AB Box 594 58107 Linkoping Sweden+46703311118

Fakta: Strömsnäs ägg

Ägare: Henrik Hermansson via dels en enskild firma, dels ett aktiebolag.

Verksamhet: ekologisk äggproduktion med 36 000 värphöns fördelade på två byggnader och ekologisk spannmålsodling på tre gårdar med sammanlagt cirka 500 hektar. Alla grödor odlas på kontrakt, huvudinriktningen är utsädesodling.

Antal anställda: tre på heltid och sex visstidsanställda. Önskan är en fjärde heltidsanställd i växtodlingen.

Omsättning: totalt cirka 18,5 miljoner kronor 2018.

Ekonomiskt mål: siktar mot en omsättning på 25-30 miljoner kronor per år med tonvikt på äggproduktionen.

Ställde om marken

Där bedrevs redan ekologisk äggproduktion och växtodling. Som följd av det bestämde han därför att först ställa om från konventionell till ekologisk odling på Böttestad och senare även på Forsa gård.

Henrik Hermansson har investerat 15 miljoner kronor i ytterligare ett ekologiskt hönshus med plats för cirka 18 000 djur, vilket togs i bruk i fjol. Efter segdragna inkörningsproblem är det nu i det närmaste färdigställt.

 Arbetsgruppen på Strömsnäs består av Nikita Pettersson och Birgitta Wåhlander som båda jobbar i äggproduktionen, traktorförarna och bröderna Tommy Bovin och Per-Ove Bovin samt ägaren Henrik Hermansson.
Arbetsgruppen på Strömsnäs består av Nikita Pettersson och Birgitta Wåhlander som båda jobbar i äggproduktionen, traktorförarna och bröderna Tommy Bovin och Per-Ove Bovin samt ägaren Henrik Hermansson. FOTO: Lasse Hejdenberg

Personalen betyder mycket

Överlag, konstaterar han, har det varit några slitsamma år efter det stora gårdsförvärvet och beslutet att ställa om marken och slå in på den ekologiska vägen. Gång på gång återkommer han till personalens betydelse för att klara uppförsbackarna.

– Vi är en sammansvetsad grupp som jobbar väldigt bra tillsammans. Efter kraftig expansion på relativt kort tid är det nu tid för lite lugn och ro med möjlighet att optimera produktionen och utveckla våra rutiner.

 De sammanlagt 36 000 värphönsen och äggproduktionen är den ekonomiska motorn i Henrik Hermanssons lantbruksföretag. Då och då går han in och sätter sig hos djuren för en stunds lugn och ro.
De sammanlagt 36 000 värphönsen och äggproduktionen är den ekonomiska motorn i Henrik Hermanssons lantbruksföretag. Då och då går han in och sätter sig hos djuren för en stunds lugn och ro. FOTO: Lasse Hejdenberg

Hönsen skänker lugn

Djuren, som från början inte rymdes alls i framtidsplanerna, har blivit en tillgång på fler plan än det ekonomiska.

– Kompisar från förr undrar skämtsamt vad jag har gjort för tvärvändning. Först tuff säljare av traktorer och teleskoplastare och nu höns, men jag är jätteglad för mina djur. Det är många, många gånger jag har gått in och satt på mig på knä hos dem, det ger ett lugn.

Henrik Hermanssons fem bästa tips:

Ha ordning och reda på alla delar i företaget, ta dig tid för kontorsarbetet.

Sätt upp ekonomiska mål.

Arbeta fokuserat inom några områden i taget.

Var ärlig och transparent.

Låt personalen utvecklas i frihet under ansvar, tillit är A och O.

Tävlingsvilja

Henrik Hermanssons drivkraft som bonde är att ständigt försöka förbättra verksamheten. Han sporras av det som inte går enkelt vid första försöket och förklarar det med en vilja tävla mot sig själv utifrån förutsättningarna på de egna gårdarna.

 Henrik Hermansson laborerar med olika bredd på såraderna för optimal bekämpning av ogräset i den ekologiska spannmålsodlingen. Såmaskinen har byggts om flera gånger.
Henrik Hermansson laborerar med olika bredd på såraderna för optimal bekämpning av ogräset i den ekologiska spannmålsodlingen. Såmaskinen har byggts om flera gånger. FOTO: Lasse Hejdenberg

Ett exempel på det är att han i omgångar har byggt om såmaskinen för att kunna variera bredden på såraderna och effektivisera ogräsbekämpningen.

– Det är väldigt viktigt för mig att gården håller hög kvalitet över hela linjen och har ett högt saluvärde. Framför allt drivs jag av att det är så himla kul att vara lantbrukare.

Rådgivarens kommentar

Henrik är en modig företagare som vågat anpassa sitt företagande utifrån gårdarnas förutsättningar och marknadens efterfrågan. En styrka har här varit hans tidigare erfarenheter från andra branscher. Han har på ett fåtal år gått från konventionell spannmålsproduktion till ekologisk växtodlings- och äggproduktion. Förra årets byggdes i egen regi ytterligare ett ekohönsstall för att anpassa djurproduktionen till gårdens växtodling. I sin företagsledning är han fokuserad, strukturerad, ärlig och analytisk. Han kräver ordning och reda av sina medarbetare men ger samtidigt stor frihet i hur arbetsuppgifterna genomförs. Henrik visar tydligt att det finns en framtid i svensk livsmedelsproduktion och att det är värt att satsa om man har en bra affärside.

Ulrik Lovang och Anna Larsson, rådgivare Lovang Lantbrukskonsult

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen