Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 juli 2017

Magnus Oscarsson (KD): Kan inte förlita oss på Icas centrallager

Det är viktigt att vi nu går från ord till handling för att förverkliga livsmedelsstrategin. Det är dags att sätta på sig blåstället och gummistövlarna. Det sa Magnus Oscarsson (KD) i sitt invigningstal på Brunnby lantbrukardagar.

 Magnus Oscarsson (till vänster) invigningstalade på Brunnby lantbrukardagar.
Magnus Oscarsson (till vänster) invigningstalade på Brunnby lantbrukardagar. FOTO: Marianne Lindberg

Ökad självförsörjning, öppna landskap, antibiotikafrågan, svenskproducerad mat och regelkrångel var huvudpunkterna i talet som KDs jordbrukspolitiska talesperson Magnus Oscarsson höll.

Han framhöll att det nu för första gången på länge finns en framtidstro, både inom lantbruket och politiken, för de gröna näringarna.

– Vi är i dag sju partier som står bakom en livsmedelsstrategi och som vi ska stå fast vid, oavsett om vi byter regering. Vi pratar i dag om att utveckla lantbruket – inte avveckla!

”Kan inte förlita oss på Icas centrallager”

Magnus Oscarsson tog även upp frågan om Sveriges stora beroende av importmat och konsekvenserna av det vid en eventuell kris.

– En svensk minister, Ygeman, säger att vi kan vända oss till våra grannländer. Men ska Norge hjälpa oss? undrar jag. Och vi kan inte förlita oss på att Icas centrallager ska klara livsmedelsförsörjningen, sa Magnus Oscarsson som tyckte att Sverige kunde lära av Finland med en självförsörjningsgrad på över 80 procent.

När det gäller politikernas ansvar framhöll han bland annat att synen på lantbruk som en miljöfarlig verksamhet måste ändras, till exempel i Miljöbalken.

Vill se sänkt dieselskatt

Regelbördan måste minska, ansåg Oscarsson och här framhöll han Tyskland som ett gott exempel att lära av.

– Vi måste också jobba med mätbara mål. Det gäller till exempel den svenska dieselskatten som ska sänkas ner till Europanivån, sa Magnus Oscarsson.

LÄS MER: Årets Brunnbypris till Josefine IngvastTäckdikning i fokus på Brännby

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen