Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 februari 2019

Majoriteten vill ha svenskt kött i offentliga kök

Nio av tio konsumenter värderar god djurhållning framför mängden kött de får på tallriken. Det visar en ny studie.

 Svenskt viktigt i den offentliga maten.
Svenskt viktigt i den offentliga maten. FOTO: Einar de Wit

Enligt en undersökning som genomförts av Svenskt Kött är den viktigaste faktorn för konsumenter när de köper kött att det kommer från Sverige.

Ändå är närmare hälften av det kött som serveras till barn, sjuka och äldre på landets skolor, sjukhus och äldreboenden importerat.

Läs mer: Upphandlingskartan: Så mycket svenskt kött köper din kommun in

Svenskt kött viktigt

Undersökningen visar också att nio av tio tycker att det är viktigt att kommuner och landsting serverar svenskt kött. Lika många anser att kött från offentliga kök ska nå upp till svenska djurskyddskrav, även om det innebär att måltiderna innehåller mindre kött.

Vill undvika antibiotika

En majoritet vill även att köttet som används i offentliga kök är närproducerat och att sju av tio också vill ha ekologiskt kött. Närmare 100 procent la stor vikt vid låg antibiotikaanvändning.

LÄS MER: Matens ursprung oklart i många kommunerLÄS MER: ”Varför kan man inte frysa svenskt kött?”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen