Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 april 2015

"Maktfullkomlig grupp har tagit över Djurens Rätt"

Avhoppare från Djurens Rätt gör gällande att en radikal veganfalang toppstyr det som är Sveriges största djurskyddsorganisation med över 30 000 medlemmar. – En liten maktfullkomlig grupp har tagit över, säger organisationstidningens tidigare chefredaktör Jonas Nilsson.

Bild 1/4 FOTO: Ann Lindén
Jonas Nilsson arbetade under flera år som chefredaktör för tidningen Djurens Rätt men lämnade sin tjänst efter att organisationens ledning stoppat kritiska artiklar. Tillsammans med andra tidigare anställda och förtroendevalda vill han slå larm om det man betecknar som maktmissbruk inom landets största djurrättsorganisation.
Bild 2/4Jonas Nilsson arbetade under flera år som chefredaktör för tidningen Djurens Rätt men lämnade sin tjänst efter att organisationens ledning stoppat kritiska artiklar. Tillsammans med andra tidigare anställda och förtroendevalda vill han slå larm om det man betecknar som maktmissbruk inom landets största djurrättsorganisation. FOTO: Ann Lind
Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt, känner inte igen sig i Jonas Nilssons kritik.
Bild 3/4Camilla Björkbom, ordförande i Djurens Rätt, känner inte igen sig i Jonas Nilssons kritik. FOTO: Ann Lindén
De fyra fokusmålen inom Djurens Rätt ska officiellt vara jämställda men enligt Jonas Nilsson, tidigare chefredaktör för organisationens tidning, har veganfrågan fått en allt större tyngd på bekostnad av övriga frågor. Artiklar och insändare som kritiserat ledningen har stoppats.
Bild 4/4De fyra fokusmålen inom Djurens Rätt ska officiellt vara jämställda men enligt Jonas Nilsson, tidigare chefredaktör för organisationens tidning, har veganfrågan fått en allt större tyngd på bekostnad av övriga frågor. Artiklar och insändare som kritiserat ledningen har stoppats. FOTO: Ann Lindén

Djurens Rätt har funnits sedan 1882, då med namnet Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök, och är landets i särklass största djurskyddsorganisation. Dess fyra fokusområden är djurförsök, djur i livsmedelsindustrin, pälsproduktion och djurvänlig konsument.

Det sistnämnda innebär i klartext en rekommendation att leva som vegan, det vill säga inte använda vare sig mat eller andra produkter med animaliskt ursprung.

Enligt avhoppade kritiker är detta nu det helt överskuggande syftet med organisationen.

– De flesta är medlemmar för att de vill djuren väl och majoriteten är vare sig vegetarianer eller veganer. Personligen tycker jag att veganism är eftersträvansvärt och det är inte fel att ledningen har åsikter utan felet är att det inte går att framföra vad man vill. Den som har en avvikande mening stoppas, säger Jonas Nilsson, som 2008–2011 var chefredaktör för tidningen Djurens Rätt.

Lämnar organisationen

Inom loppet av några år har 15–20 anställda mer eller mindre frivilligt lämnat organisationen.

Flera har i likhet med Jonas Nilsson köpts ut, något som uppges ha kostat Djurens Rätt mellan 500 000 och 1 miljon kronor. Dessutom har flera förtroendevalda hoppat av. Ingen av dem vill dock ställa upp offentligt i en intervju.

– Jag uppmanades av ordföranden och verksamhetschefen att avsäga mig uppdraget, säger en tidigare förtroendevald som bland annat hade reserverat sig mot styrelsebeslut.

Veganfalangen har bestämt att det inte får finnas några animaliska livsmedel på huvudkontoret i Stockholm. Det finns vittnesmål om hur anställda som tagit mjölk i kaffet har blivit uppläxade av ledningen och att man har letat igenom papperskorgar i jakt på bevis för att anställda har ätit mjölkchoklad eller liknande.

Organisationen anställer ingen som äter kött.

Stoppade insändare

En grupp avhoppade anställda och förtroendevalda har på nätet publicerat ett omfattande material där den nuvarande ledningen kritiseras för maktmissbruk, manipulation av medlemstalet, ekonomiska oegentligheter och stora arbetsmiljöproblem.

För tidningens del innebar det att den ansvarige utgivaren, tvärtemot stämmans beslut, inte fanns på redaktionen och att verksamhetschefen regelmässigt stoppade insändare som han ogillade.

– Själv blev jag tilltufsad både professionellt och personligen. Efter att jag slutade min anställning försökte jag påverka stämman att byta ut ledningen men nu har jag gått ur organisationen. Jag vill inte längre bidra med mina pengar, säger Jonas Nilsson.

"Bra tid för veganism"

Ordföranden Camilla Björkbom, som har lett Djurens Rätt sedan 2010 och nu tillbringar den mesta av sin tid i Bryssel, känner inte igen sig i beskrivningen. Hon menar att organisationen lägger lika mycket resurser på alla sina fyra fokusmål.

– Just nu känns det som om det är en bra tid att jobba för veganism och jag upplever inte att medlemmarna är kritiska mot det. Att vi som idéburen organisation letar efter personer som delar vår värdegrund när vi rekryterar medarbetare är väl ganska naturligt, säger Camilla Björkbom.

Det är ännu inte offentligt om hon ställer upp till omval på riksstämman som hålls i Göteborg den 14–17 maj.

Fakta: Djurens Rätt

  • Djurens Rätt har enligt egen utsago i dagsläget 36 000 medlemmar. Den övervägande majoriteten är personmedlemmar och endast några hundratal är organiserade i någon av lokalavdelningarna.
  • Organisationen har cirka 25 anställda och hade 2013 intäkter på drygt 33 miljoner kronor, merparten från medlemsavgifter och donationer, samt 53 miljoner kronor i aktier och värdepapper.
  • Djurens Rätt är förutom Jordbruksverkets referensgrupper representerad i djurskyddsrådet, vetenskapliga rådet och de djurförsöksetiska nämnderna. Organisationen är en återkommande remissinstans i djurskyddsfrågor.
  • Djurens Rätt vill stoppa all form av djuruppfödning i syfte att tillverka livsmedel eller andra produkter för mänskligt bruk, även uppfödning av fisk och jakt på vilda djur.
  • Lika långtgående är inte Djurskyddet Sverige, landets näst största djurskyddsorganisation med cirka 12 000 medlemmar, som också är representerad i Jordbruksverkets referensgrupper.

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen