Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 mars

Mälardalen gav LRF Riks bakläxa

En motion från LRF Mälardalen om att "skapa ett råd för kapitalförsörjning i ett ägarskiftesperspektiv" antogs av LRF:s riksförbundsstämma 2017. Två år senare finns inget råd och inför årets riksstämma tar regionen upp frågan på nytt.

 Roberth Kihlin, till vänster, stämmans ordförande Anders Johansson, och Åsa Wärlinder hjälps åt att få in rätt uppgifter i stämmoprotokollet.
Roberth Kihlin, till vänster, stämmans ordförande Anders Johansson, och Åsa Wärlinder hjälps åt att få in rätt uppgifter i stämmoprotokollet. FOTO: Mats P Ostelius

– Det är mycket allvarligt att riksförbundsstyrelsen inte genomfört ett beslut som fattades på riksförbundsstämman 2017, sa Erik Jerpdal på LRF Mälardalens regionstämma i Enköping.

”Ska verkställas”

Han representerade Lagunda lokalavdelning, som i en motion yrkade att regionstyrelsen på nytt motionerar i frågan på riksförbundsstämman 2019. Enligt motionärerna ska ”riksförbundsstyrelsen med omedelbar verkan verkställa det på 2017 års stämma fattade beslutet”.

– Det behövs nya infallsvinklar i den här frågan, inte minst när det gäller möjligheten att få in riskvilligt kapital. Vi vill se ett särskilt råd eller en samverkansgrupp med LRF Konsult, sa Erik Jerpdal.

Fick gehör

Han fick gehör hos både styrelsen och stämman som beslutade att skicka motionen vidare till riksförbundsstämman. I övrigt fortlöpte motionsbehandlingen utan större diskussioner och stämman gick på styrelsens linje i samtliga motioner.

Palle Borgström, LRF:s förbundsordförande, var inbjuden som gästtalare. Han berättade bland annat att torkan, skogsbränderna och vargangreppen på Molstabergs gård i Sörmland var fjolårets stora frågor för LRF Riks. I samband med det avslöjade han hur det gick till när regeringen, i torkan, gav bönderna tillstånd att skörda träda och kantzoner.

Skickade SMS

Dispensen föregicks av ett SMS från Palle Borgström till dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht.

– Jag skrev att jag vet en sak du kan genomföra som skulle göra dig populär bland Sveriges bönder. Det tog två minuter så ringde han upp, sa Palle Borgström som påpekade att Sverige i den akuta situationen gick före EU.

– Beslutet fattades först i Sverige, dispensen från EU kom i efterhand, sa Palle Borgström, som också talade om LRF:s pågående arbete med att forma framtidens folkrörelse och om synliggörandet av pågående trakasserier av djurbönder.

Aktiva i skolor

Per Pettersson, ordförande i LRF Mälardalen, inledde stämman med att konstatera att 7 000 barn i regionen har deltagit i projektet ”Bonden i skolan” och att medlemsantalet ökar i regionen. Dessutom finns nu en livsmedelsstrategi i samtliga av regionens tre län.

– Livsmedelsstrategierna ska förhoppningsvis göra skillnad på den sista raden i bokslutet för enskilda lantbrukare. Annars spelar de ingen roll, sa Per Pettersson.

FAKTA: Motioner till riksförbundsstämman

*Ett råd/samverkansforum för kapitalförsörjning vid genrationsskiften bör inrättas.

*Att LRF Samköp ska förhandla sig till lägre årsavgifter med någon av bankerna.

*Samråd med Trafikverket när vägräcken och vajrar sätts upp på större vägar.

*Utfodringsförbud av allt klövvilt.

*Utredning om att skogs- och lantbrukare ges ersättning för nettokolinlagring.

*Studier av viltskador på jordbruksgrödor.

Stämmans utropstecken!

Lunchens huvudattraktion, kotlettraden, tog slut för dem som stod sist i kön. Allt räddades dock av alternativa rätter som serverades ”ala Dagens Rätt”.

Utmärkelser

*LRFs silvernålar:

Agneta Rexhed, Bälinge

Janet Krig, Östhammar

Erica Eriksson, Enköping

Elisabet Pettersson, Sala

Anette Gustawson, Norrttälje

*Årets lokalavdelning: Faringe/Bladåker

*Årets Greppa Näringen-företag: Axsjö Gård – Anders, Erik och Lars Johansson

LÄS MER: Motionerna som dyker upp på LRF-stämmorna LÄS MER: Förslag på permanent ungdomsplats i LRF Norrbotten

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen