Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 6 september 2017

Målet: Danska grisar utan antibiotika

Danmark siktar på att 2021 producera 1,5 miljoner grisar helt utan antibiotika. Projektet samlar en rad aktörer och har en budget på 15,5 miljoner danska kronor.

FOTO: Ann Lindén

Miljö- och födevareministeriet, Köpenhamns universitet, Danish Crown och Danmarks tekniska universitet är några av de parter som har gått samman i arbetet för att få ned användningen av antibiotika i dansk grisproduktion.

Projektet löper till juni 2021 med inriktning på att 1,5 miljoner grisar då ska vara antibiotikafria från födsel till slakt. Om en gris blir sjuk och kräver behandling får den det, men den slaktas och säljs då som en konventionell gris.

I Danmark produceras årligen totalt omkring 17 miljoner grisar som går till slakt.

För två och ett halvt år sedan startade Danish Crown det första försöket med produktion utan användning av antibiotika.

”Jag är mycket angelägen om att få ned förbrukningen av antibiotika i dansk grisproduktion. Tidigare har regeringen tagit initiativ för att förhindra husdjur-MRSA, och med det här projektet tar vi ett viktigt steg på vägen mot att kunna föda upp många fler grisar helt utan antibiotika”, säger den danske miljö- och jordbruksministern Esben Lunde Larsen i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen