Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 september 2019

Malin bjuder in till ko-insläpp

21 september arrangerar Malin Gustavsson i Ryssby utanför Ljungby ett så kallat ko-insläpp.

– Jag tycker det är viktigt att visa hur bra korna har det inne i ladugården också, säger hon.

 – Jag vill hinna prata med folk och sprida kunskap, säger Malin Gustavsson, som arrangerar ett så kallat ko-insläpp den 21 september.
– Jag vill hinna prata med folk och sprida kunskap, säger Malin Gustavsson, som arrangerar ett så kallat ko-insläpp den 21 september. FOTO: RICKARD NILSSON

På vårkanten är det vanligt med kosläpp, då många samlas på gårdar runt om i Sverige och ser på när korna skuttar ut från ladugården. Däremot är det inte många lantbrukare som visar allmänheten hur det går till när djuren återvänder efter sommaren.

Vill sprida kunskap

Mjölkbonden Malin Gustavsson, som driver Östraby Skattegård i Småland, vill ändra på det och arrangerar därför den 21 september ett ko-insläpp på sin gård.

– Många ser ju bara korna på betet, och sen försvinner de bara. Vad händer sen? Det vill jag berätta. Folk vill ju vara så upplysta och pålästa, men många har ingen koll på hur maten produceras. Varifrån kommer filmjölken du äter på morgonen, mjölken du dricker till middagen, grädden till dina tårtor?

En tanke som nu blivit verklighet

Tanken på ett ko-insläpp har funnits hos Malin Gustavsson ganska länge, berättar hon. Varje år har hon gårdsbesök för 300-500 barn, som får se hur det är inne i ladugården. Men många andra konsumenter, framför allt äldre, har ingen aning om hur verksamheten egentligen fungerar.

– De har en bild av att korna står fastbundna, och har aldrig sett en modern lösdrift, med högt i tak, ljust och trevligt och kossorna får röra sig fritt. Så jag tycker det är viktigt att visa upp det också. Det är ju inga hemligheter här ute, man är välkommen att se hur det ser ut.

Både kul och lärorikt

Mellan klockan 10-15 blir det därför guidade visningar, det kommer stå maskiner ute på gården som man kan titta på, och fika serveras. Målet med visningarna är att konsumenterna ska lära sig lite mer om produkterna.

– Man får inte bara kika in, utan verkligen se hur det ser ut. Så när man ser nånting i ladugården så förklarar vi hur det går till. Vi visar upp kalv- och kalvningsavdelningar, att korna har tjocka madrasser, och hur fodringen och mjölkroboten funkar. Det är klart det här ska vara kul och trevligt, men man ska också lära sig något.

LÄS MER: ”Förhoppningsvis väcks nyfikenhet”LÄS MER: Malin från Ryssby årets Ung Växtkraft-stipendiat

Relaterade artiklar

Till toppen