Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 mars 2016

Malin från Ryssby årets Ung Växtkraft-stipendiat

Malin Gustavsson från Ryssby i Småland fick i går Ung Växtkrafts stipendium på 50 000 kronor. Genom sitt arbete med den ekologiska gården, skildra bondens vardag på Facebook samt föreläsa för på skolor är hon en förebild för unga, menar juryn.

FOTO: Martin Berg

Malin Gustavsson, 25, valdes ut bland omkring 135 nominerade.

Överraskad

– Det känns givetvis jätteroligt. Och överraskande, eftersom det var så många nominerade, säger Malin Gustavsson, som tog emot stipendiet på LRF Ungdomens riksstämma på Sånga-Säby utanför Stockholm.

LRF Ungdomen delar ut stipendiet Ung Växtkraft varje år tillsammans med Länsförsäkringar till en ung entreprenör med nyskapande verksamhet som berikar landsbygden.

Själv mjölkbonde

– Det är viktigt att man får se hur det går till i verkligheten så jag tar ofta emot besök på gården och håller även föreläsningar på skolor om hur livet som lantbrukare ser ut idag. På så sätt hoppas jag på en förståelse för vilket arbete som ligger bakom maten vi äter och vikten av att göra medvetna val. Många yngre har i dag inte koll på varifrån maten kommer eftersom vi har hamnat för långt från basproducenterna, säger Malin Gustavsson.

Hon är själv mjölkbonde och har 90 ekologiska kor samt lika många yngre djur. På sin Facebook-sida delar hon med sig av både det dagliga arbetet på gården och av aktuella lantbruksfrågor.

Fakta Malin Gustavsson

  • Ålder: Nyligen fyllt 25 år.
  • Familj: Mamma Anette, pappa Per-Owe, lillasyster Amanda och hunden Mimmie.
  • Bor: I ett hus på gården, strax utanför Ryssby.
  • Verksamhet: Mjölkproduktion med 90 årskor och rekrytering, lite entreprenad, gårdsbesök och föreläsningar.
  • Fritid: Träna, träffa kompisar och fixa i huset.

Relaterade artiklar

Till toppen