Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2017

Man dömd för sexbrott mot häst

En äldre man har dömts för att ha förgripit sig på en häst i Upplands Väsby.

 En man utsatte en häst för sexuella handlingar i somras.
En man utsatte en häst för sexuella handlingar i somras. FOTO: Mostphotos

Eftersom stallet tidigare varit drabbat av olaga intrång hade ägaren installerat en kamera som övervakade stallet i realtid. Den aktuella natten i somras såg ägaren, via sin app, att någon var i stallet och larmade polis. Det skriver Mitt i Upplands Väsby.

Gömd under säckar

När polisen kom till stallet hittade de mannen gömd under några säckar. Hans förklaring till att vara i stallet var att han gillar hästar och tycker att det är mysigt när de står i sina stall och det är tyst. Dessutom hade han svårt att sova ljusa sommarnätter.

Erkände brott

Efter att först ha nekat till anklagelser om att ha utfört sexuella handlingar mot hästen, erkände han efter att ha blivit överbevisad av övervakningsfilmen. Där syntes mannen stå på en upp och nedvänd hink bakom en häst med sin penis framme. I förhör med polisen erkänner han att han smekt hästens vulva.

Mannen döms nu till 50 dagsböter à 50 kronor både för olaga intrång och brott mot djurskyddslagen paragraf 9A.

Två blivit dömda

Att någon döms för att ha utfört sexuella handlingar mot ett djur är relativt ovanligt. Sedan lagen trädde i kraft 2016 har bara två domar fallit, enligt djurskyddspolisen.

– Svårigheten blir att påvisa vad som hänt. Djuren kan inte prata. Just i det här fallet kunde vi ta personen på bar gärning, säger kammaråklagare Petra Götell.

”Djuren blir skrämda”

Hästen som blev utsatt fick inga påtagliga fysiska skador efter händelsen enligt veterinären Ted Dacksten som undersökte hästen.

– Det är ett övergrepp. Förut var man tvungen att bevisa att djuret utsatts för lidande, det behöver man inte nu och det är bra. Det blir oftast inga skador men de blir förstås skämda. Jag tror att ägarna lider mer av själva övergreppet, säger han.

”Skydda djuret”

Ted Dacksten välkomnar den strängare tillämpningen av djurskyddslagen vad gäller sexövergrepp mot djur.

– Man har sett på det här olika genom tiderna. För länge sedan var förbudet av religiös karaktär. Nu handlar det om lagen och om att skydda djuret, säger han.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen