Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 november 2013

"Man inspireras av uppmärksamheten"

Land Lantbruk bärgade årets höstskörd inom journalistik. Frukterna utgjordes av stipendier på sammanlagt 130 000 kronor och ett EM-brons. För arbetet svarade reportrarna Linda Grimstedt, Anna Nilsson och Camilla Olsson.

Land Lantbruks Camilla Olsson, Linda Grimstedt och Anna Nilsson har fått stipendier och pris.
Bild 1/2Land Lantbruks Camilla Olsson, Linda Grimstedt och Anna Nilsson har fått stipendier och pris. FOTO: Ann Lindén
Bild 2/2 FOTO: Ann Lindén

De två sistnämnda plockade hem stipendierna, som utlystes av Svenska Journalistförbundet. I konkurrens med över 500 sökande fick de 65 000 kronor var, pengar som de ska använda för att lära sig mer om podcast (webbaserad radio). Till våren ska de därför studera lantbruksinriktad radiojournalistik i USA.

– Podcasts är nytt i medievärlden och på lantbruksområdet är vi på Land Lantbruk ensamma i Sverige. Därför har vi letat efter lantbruksinriktade sändningar i engelskspråkiga länder, säger Anna Nilsson, som tillsammans med Camilla Olsson producerar Land Lantbruks podcast, Lantbrukspodden.

Till slut hittade de en lantbruksinriktad podcast i Connecticut i USA. Personen bakom radiokanalen kan nu räkna med besök av kolleger från Sverige.

– Ja, det programmet påminner om våra och vi undrar hur producenten tänker och vad vi kan lära av dem. I de stora jordbruksdistrikten i USA finns också flera lantbruksradiostationer som vi vill besöka, säger Camilla Olsson.

Land Lantbruk har i höst även visat framfötterna i en tävling för europeiska lantbruksjournalister. Med sitt reportage om hur man dräktighetsskannar får kom Linda Grimstedt på tredje plats – endast två poäng bakom segraren.

– Man inspireras av uppmärksamheten. Det ger en sporre att hitta fler roliga ämnen att skriva om och att göra ännu bättre artiklar, säger Linda Grimstedt.

För framgången belönas hon bland annat med en middag i Bryssel och ett möte med EUs jordbrukskommissionär Dacian Cioloş. Tävlingen arrangeras av EU-kommissionen och ett europeiskt nätverk för lantbruksjournalister.

Relaterade artiklar

Till toppen