Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juli 2017

Många besöker djurhagar utan lov

Det är inte ovanligt att folk i jakt på att klappa djur tar med sina barn in i djurhagar utan att fråga lantbrukare om lov. Men för besökarna handlar det om ett besök som även kan vara farligt. 

Många djurägare har problem, speciellt under semestertider, med att folk kliver in i deras djurhagar utan att be om lov. Anna Barkarö i Västerås är hästägare och vittnar om problemet med djurklapparna.

 – Det är ett större intresse på sommaren. Särskilt de senaste veckorna har många hälsat på inne i hagarna. Hästarna är ju synliga så många vill klappa och gosa med dem så då går folk in utan att fråga först, berättar hon till SR Västmanland.

Var försiktig

 Enligt Anna Barkarö kan det vara farligt att gå in till djur man inte känner då det kan bli konkurrens mellan hästarna som tror det vankas godis.

 – Man ska aldrig gå in i en hage oanmäld, säger hon.

Se till djurens bästa

 Det är något som Per Nilsson från Naturvårdsverket håller med om. Han kan det här med allemansrätten och vad som faktiskt gäller.

 – Allemansrätten innebär att man får vara på någon annans mark om man inte stör eller förstör. Men man måste ha lite vett med sig och se till hur stora markerna är. En liten hage kanske du kan gå runt, medan en större hage kanske du kan passera utan att störa djuren på väg till badstranden eller liknande, säger han.

 Men i det stora hela handlar det om att vara försiktig och se till djurens bästa och tänka på sin egen säkerhet.

 – Att gå in till en hage med djur du inte känner sker på egen risk. Hästar med föl eller kor med kalvar kan bli ilskna om du kommer dem nära. Djurägarna känner sina djur allra bäst.

Men vad ska lantbrukare göra som har problem med detta?

 – Har man problem med besök på sina marker som ställer till med besvär, sätt upp skyltar som upplyser folk vad för djur de kan komma att stöta på, visa på en bättre väg till badstranden etc. I slutändan är de som går in i hagarna själva ansvariga för sitt agerande och det som händer där, inte bonden i sig, säger Per Nilsson.

Relaterade artiklar

Till toppen