Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 juni 2019

Många fel när det byggs för djuren

Med mer kritiska och krävande lantbrukare och utomstående experter som kollar ritningarna och slutbesiktigar skulle det byggas bättre och säkrare djurstallar.

 När de danska lantbrukskonsulterna SEGES och BK Nord undersökte 19 ekonomibyggnader uppförda 2013–2017, hittade de mer eller mindre allvarliga brister på samtliga.
När de danska lantbrukskonsulterna SEGES och BK Nord undersökte 19 ekonomibyggnader uppförda 2013–2017, hittade de mer eller mindre allvarliga brister på samtliga. FOTO: Ann Lindén

När de danska lantbrukskonsulterna SEGES och BK Nord undersökte 19 ekonomibyggnader uppförda 2013–2017, hittade de mer eller mindre allvarliga brister på samtliga. Granskningen av ritningar och annan dokumentation visade att det begåtts fel i alla delar av byggprocessen.

– Ingen kollade till exempel om beräkningarna var rätt vilket gjorde att det blev många fel i projekteringen när det gällde bärande delar och belastningen på byggnaderna, säger Kenneth Poulsen, byggchef på SEGES.

 Kenneth Poulsen, byggchef på danska SEGES.
Kenneth Poulsen, byggchef på danska SEGES. FOTO: pressbild

Tänk på detta när du ska bygga

Fundera igenom vad du vill ha och åk på studiebesök. Ta fram ett förfrågningsunderlag och begär in anbud från flera entreprenörer. Ta referenser.

Anlita utomstående hjälp för att granska ritningar och skriva kontrakt, till exempel av byggrådgivare. Stäm av byggplanerna med yrkesmän, till exempel din klövverkare, din besättningsveterinär eller en expert på ditt försäkringsbolag. Avtalet ska reglera allt – vad som ska göras och hur, vilka material som ska användas, när arbetet sak vara klart, att det blir vite vid förseningar och var man ska vända sig vid oenighet.

Ha protokollförda byggmöten. Stäm av tidsplanen löpande.

Anlita en besiktningsman för att slutbesiktiga byggnaden innan den tas i bruk.

Kollapsat

Bakgrunden till studien var att flera byggnader på senare år kollapsat, eller varit nära att kollapsa, med risk för djur och människor. Det har inte hänt dessa byggnader – än. Men om det skulle falla mycket snö och vinden samtidigt ligga på från fel håll finns en sådan risk, enligt Kenneth Poulsen.

Han förklarar resultatet med att man så sällan anlitar en extern rådgivare eller ingenjör när det ska byggas.

– I alla de fall vi granskade var det bara bonden och entreprenören som var inblandade, säger han.

Känner igen sig

Therese Ljungberg är byggrådgivare på HIR Skåne, ett dotterbolag till Hushållningssällskapet. Hon känner igen sig när hon hör om den danska studien.

– Även vi byggrådgivare i Sverige pratar om att det sker fel när det byggs, att lantbrukare drabbas och att utomstående hjälp tas in för sällan, säger hon.

 Therese Ljungberg, byggrådgivare på HIR Skåne AB.
Therese Ljungberg, byggrådgivare på HIR Skåne AB. FOTO: Therese Ljungberg

Hon tror att felen mer beror på okunskap hos entreprenörerna än på fusk och prispress,

– Man förstår till exempel inte alltid hur korrosiv miljön i djurstallar är, och att urin, gödsel och ensilage går hårt åt betongen och stålstommarna. Det krävs att man använder material som klarar både den frätande miljön och trycket från vuxna djur, säger hon.

Täckskikt

Ett annat kritiskt område är täckskiktet över armeringen i betonggolvet. Det får inte vara för tunt.

– Traktorer och utgödslingsskrapor sliter på golvet som bli halare och halare. Det måste klara att man fräser nya spår flera gånger utan att man kommer ner till armeringen.

Ytterst ansvarig

Therese Ljungberg tycker att lantbrukarna ska vara mer kritiska och ställa frågor.

– De måste diskutera material och metoder, inse att de själva är ytterst ansvariga och inte bara blåögt tro att entreprenören kan bäst, för så är det inte alltid, säger hon.

Slutbesiktiga

Hon slår ett slag för slutbesiktningen för att garantera att gjutningar och infästningar är rätt gjorda och konstruktionen inte riskerar att kollapsa.

– Om byggnaden tas i anspråk utan besiktning är det detsamma som att lantbrukaren har gett sitt godkännande. Då behöver entreprenören inte göra något åt synliga fel eller fel som borde ha upptäckts vid en besiktning, säger Therese Ljungberg.

LÄS MER: Jättebygge ska göra gården mer effektiv

Relaterade artiklar

Till toppen