Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juni 2018

Många flyttar ut på landsbygden

Hur stor andel som bor på landet respektive i städerna i Sverige skiljer sig kraftigt åt beroende på hur man mäter, visar en ny rapport från Hela Sverige ska leva.

Hur många som bor på landsbygden beror på hur man mäter, visar rapporten Befolkning i hela landet. Här finns stora skillnader i statistiken från SCB, Landsbygdspropositionen och FN, där antingen 13 procent, 25 procent eller 76 procent kan anses bo på landsbygden, beroende på vilka definitioner de använder.

Bor i småstäderna

De flesta svenskarna bor varken i storstad eller på landet, utan i och i anslutning till småstäderna, visar rapporten.

– I rapporten vill vi visa att statistik går att läsa och tolka på olika sätt, beroende på hur vi definierar land och stad. Vi vill folkbilda kring dessa frågor för att invånare, företag och politiker ska få bättre underlag för att fatta beslut om framtidens samhälle, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva, i ett pressmeddelande.

Fler bor på landsbygden

Enligt SCB bodde 16 000 fler på landsbygden 2016, jämfört med 2010, enligt SCB. Man kan både tala om en pågående urbanisering, inflytt till städerna, som en ruralisering, flytt ut på landsbygden,

– Idén om att Sverige urbaniseras på landsbygdens bekostnad används som motivering för att satsa en större del pengar på storstäder och centralorter än på resten av landet. Den urbanisering vi ser idag är i själva verket en befolkningsökning i hela landet, som sker snabbare i vissa städer, säger Josefin Heed, författare till rapporten.

Rapporten finns nedladdningsbar här.

LÄS OCKSÅ: Stad och land behöver varandra

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen