Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 juli

Många grödor klarade rekordvärmen i Europa

Den senaste tidens värmebölja i Europa hade relativt liten inverkan på grödorna, även om regionala skillnader finns.

 Rekordvärmen i juni hade relativt liten inverkan på Europas grödor, även om regionala skillnader finns.
Rekordvärmen i juni hade relativt liten inverkan på Europas grödor, även om regionala skillnader finns. FOTO: Istock

Stora delar av Europa genomled rekordhöga temperaturer i juni. Trots detta bedöms jordbrukets grödor ha klarat sig relativt bra, enligt ett nyhetsbrev från EU-kommissionen.

Redan försvagade

De regionala skillnaderna är dock stora, och värst drabbade är östra Spanien, östra Frankrike, Tyskland, Tjeckien, Polen, Litauen och Lettland. Detta är regioner där grödorna försvagats i tidigare skeden eller där de höga temperaturerna förvärrade redan låga vattennivåer.

Regionala skillnader

I Spanien har blommande solros och majs lidit mest, medan höst- och vårkorn påverkats i vissa regioner. I Frankrike kan det heta vädret leda till en liten minskning av veteproduktionen men totalt sett kan gynnsamma markvattenförhållanden rädda den nationella spannmålsskörden.

Under junivärmen påverkades en större mängd grödor som höstkorn, sockerbetor och potatis i Tyskland, Tjeckien, Polen, Litauen och Lettland, inklusive vårkorn i tidiga utvecklingsstadier,

Överlag låg inverkan

För EU som helhet bedöms värmeböljan ha en låg eller obetydlig inverkan på skörden av höstkorn, durumvete och raps. Även skördepotentialen för höstvete, solros och majs bedöms relativt oförändrad.

Vårkorn och vårvete har lidit mer av de höga temperaturerna. Skördepotentialen för sockerbeta och potatis bedöms också vara försvagad, men grödorna kan återhämta sig beroende på väderförhållanden och vattentillgång under kommande månader.

Få länder undkom hettan

Endast Irland, Portugal, Storbritannien och norra delar av Finland och Sverige undkom de ovanligt varma förhållandena i juni.

Därför hade värmen relativt liten inverkan på Europas grödor

– Höstgrödorna befann sig i slutet av mognadsperioden (i centrala Frankrike och södra Europa).

– Värmeböljan var mindre allvarlig på vissa håll (exempelvis i delar av Belgien, Nederländerna och norra Europa).

– Majsen var fortfarande i tidiga utvecklingsstadier och goda markvattenförhållanden mildrade negativa effekter av värmen (i stora delar av Frankrike, Italien och delar av Öst- och Sydeuropa).

Läs mer: Frostskador påverkar fruktskördenLäs mer: Australiens druvor torkar i rekordvärmenLäs mer: Så vill lantbrukarna hantera extremare väder

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen