Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 september 2019

Många möjligheter med eget kraftfoder

Att ersätta importerat, sojabaserat proteinfoder med egenproducerat kraftfoder kan löna sig på flera sätt. Nu jobbar SLU-forskare och rådgivare från Växa Sverige med att röja hinder för att närodlat proteinkraftfoder ska slå igenom i svensk mjölkproduktion.

 Egenproducerat kraftfoder kan löna sig.
Egenproducerat kraftfoder kan löna sig. FOTO: Marion Palm

Årligen importerar Sverige miljontals kilo proteinfoder i form av sojaprodukter och palmkärnkaka.

Byts det mot gårdsprocessat, svenskt kraftfoder kan det förbättra ekonomi och konkurrenskraft på mjölkgårdarna. Även miljö och klimat skulle gynnas med en övergång till mer hemodlade eller regionalt inköpt proteinråvaror som raps, åkerbönor och ärter.

Kunskapsbrist

– Vi vill få till praktiska helhetslösningar för att fler ska våga gå över, säger Torsten Eriksson, universitetslektor vid SLU och huvudansvarig för kraftfoderprojektet.

 Torsten Eriksson, universitetslektor vid SLU och huvudansvarig för kraftfoderprojektet.
Torsten Eriksson, universitetslektor vid SLU och huvudansvarig för kraftfoderprojektet. FOTO: SLU

Många rådgivare och lantbrukare har efterfrågat mer kunskap om hur anläggningarna bör utformas. Därför har projektet bland annat sammanställt en faktasamling om tekniklösningar och tagit fram typgårdar som visar hur frågorna kan lösas.

Minst lika bra som soja

Rädsla för ojämn kvalitet med produktionstapp som följd har varit en av farhågorna med egenproducerat kraftfoder. Men det behöver inte alls stämma.

– Byts sojamjölet mot rapsmjöl har det visat sig att det är lika bra eller till och med bättre till mjölkande kor. Flera forskningsstudier, oberoende av varandra, har kommit fram till samma slutsatser, säger Anders H Gustafsson, foderexpert på Växa Sverige.

 Anders H Gustafsson, foderexpert på Växa Sverige och involverad i kraftfoderprojektet.
Anders H Gustafsson, foderexpert på Växa Sverige och involverad i kraftfoderprojektet. FOTO: Växa Sverige

Pris och kvalitet

Han framhåller även att det finns pris- och kvalitetsmässiga fördelar med eget eller närodlat kraftfoder.

– Pris och kvalitet är något man behöver bevaka själv, och enligt våra beräkningar kan det bli lägre kostnader och minst lika bra kvalitet. Man får ofta bättre kontroll på varje parti om man producerar själv eller köper in från grannen, till exempel. Dessutom är man inte lika beroende av prisfluktuationer på marknaden.

Fakta: Kraftfoderprojektet

Vill underlätta för mjölkgårdar att använda mer egen- eller närodlat kraftfoder.

Sammanställt kunskapssamlingar om bl.a. tekniklösningar, grundläggande foderhygien samt konservering och gårdsberedning av kraftfoder till kor.

Beräkningar av energiförsörjning och underhållskostnader är på gång.

I projektet ingår fem mjölkgårdar i södra och mellersta Sverige, där samtliga har investerat i teknik för hantering av kraftfoder i egen regi. Finns faktabeskrivning för varje gård. Gårdarna tar, efter överenskommelse, mot studiebesök av andra lantbrukare som är intresserade av liknande åtgärder.

Projektet är ett samarbete SLU-forskare, rådgivningsspecialister, forskningsinstitut, lantbrukare och Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Läs mer: www.slu.se/kraftfoder

Förutsättningarna för att investera i en egen anläggning har ändrats på senare år eftersom gårdarna har blivit större. Med fler kor per besättning kan det bli lättare att bära en större investering i utrustning.

Svårare i norr

Däremot är det svårare för mjölkgårdar i norra Sverige som skulle vilja använda mer närodlat kraftfoder.

– Spannmåls- och oljeväxtodling är svårare och det fungerar inte att odla åkerbönor. Framför allt blir det knepigt prismässigt, om man inte samordnar transporter från södra landet så att dessa blir kostnadseffektiva, säger Anders H Gustafsson.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen