Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2017

Många nyheter när Agritechnica startade

Igår öppnade Europas största jordbruksteknikutställning Agritechnica i Hannover, Tyskland. Söndag och måndag är exklusivdagar med extra dyr entrébiljett. Dagarna är reserverade för internationella besökare, det tyska lantbrukssällskapets, DLG, medlemmar och för branschfolk. Påfallande mycket svenska hördes i hallarna.

Under veckan väntas cirka 400 000 besökare till mässområdet som är stort som en hundrahektarsgård. Det betyder att Hannovers befolkning i stort sett fördubblas med rent stockholmska proportioner på trafikstockningarna morgon och kväll.

FOTO: Per Emgardsson

Därför testar mässan i år ett helt nytt trafikledningssystem, Nunav. Man startar sin Nunavapp i mobilen och stänger av sin vanliga gps. Nunav vet var din och alla andra tillresandes telefoner finns. Med en smart svärmalgoritm räknar den ut hur den ska fördela bilisterna på alla de olika vägar som enligt öppna vägdata leder till mässan. På det sättet utnyttjas alla trafikleder optimalt och då kan köerna minimeras.

FOTO: Per Emgardsson

Claas halvbandstraktor lockade många nyfikna besökare. Bandstället är fjädrat och vid vändning på vändtegen pressas mellanrullarna ned för att banden inte skjuvar så mycket jord.

FOTO: Per Emgardsson

Väderstad fokuserade på nya Cross Cutter Disc och en Tempo med gödelmyllning. Här tackar Christer Stark den tyske lantbrukare som varit testvärd under utvecklingen av Cross Cutter-tallriken.

FOTO: Per Emgardsson

Less på att sopa? Låt ett trolltyg, på tyska Zauberzeug, sköta tråkjobbet. Zauberzeug är en prototyp till en bildanalysstyrd stallrobot från ett företag med det förtroendeingivande namnet Perpetual Mobile GmbH (Evighetsmaskin AB). Utvecklingen stöttas dock av det tyska jordbruksverket.

I taket monterar man kameror som genom bildanalys skapar information som roboten använder för att lista ut vart den ska bege sig härnäst. Den arbetar alltså inte slumpmässigt som en robotgräsklippare. Mönstret på robotens rygg gör att den har koll på var den är och vart den kör. På mässan sopade den först ihop fårspillningsliknande pluttar, sedan växlade den redskap spred ut dyngan igen.

FOTO: Per Emgardsson

Till slut tog Land Lantbruk häng på en grupp lantbrukare från Enköpingstrakten som under ledning av Kenneth Karlsson guidades genom Fendts monter av Ingvar Andersson från Lantmännens Maskin AB.

FOTO: Per Emgardsson

Från en traktor med den nya dragkraftoptimeringen VarioPull rörde sig sen gruppen mot Agcokoncernens nya Idealtröska.

FOTO: Per Emgardsson

På vägen passerade man en demonstration av nya spillfria tryckoljeuttag.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen