Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 31 januari 2018

Många saknar kunskap om GMO-livsmedel

Majoriteten av svenskarna tror att det finns livsmedel framställda med genteknik i butikerna, trots att de stora svenska livsmedelskedjorna inte säljer dem. Det visar en undersökning från Konsumentföreningen.

 De vanligaste GMO-grödorna är majs, soja, raps och bomull.
De vanligaste GMO-grödorna är majs, soja, raps och bomull. FOTO: Mostphotos

Sju av tio svenskar tror att det finns GMO-livsmedel i butikerna, trots att ingen av de stora svenska livsmedelskedjorna säljer livsmedel som framställts med genteknik. Det visar Konsumentföreningen Stockholms undersökning som Novus gjort för att undersöka frågor kring GMO och genteknik.

”Tydligare information”

– Det är ett intressant resultat som visar på att vi måste bli mycket bättre med att informera konsumenterna. Handeln måste bli tydligare i informationen om vilken typ av mat som finns i butikerna, säger Carl-Johan Lagerkvist, professor i företagsekonomi vid SLU, som forskar om hur konsumenter förhåller sig till bioteknik i livsmedelsproduktionen, till TT.

Inga svenska GMO-råvaror

Inga svenska tillverkare använder genmodifierade råvaror, fann Livsmedelsverket i en granskning 2016. Några USA-tillverkade soja- och majsprodukter visade sig dock innehålla andelar av EU-godkänt GMO.

”Allmän brist”

Två av tre är intresserade av frågorna men bara knappt var tredje anser sig ha kunskap i frågan. Knappt hälften av de tillfrågade sa att de inte kan tänka sig att köpa mat framställd med genteknik.

– Man har en slags allmän brist på insikt i hur livsmedel produceras. Frågar man om bioteknik är farlig så säger folk att den är det. Frågar man om vi har nytta av den så vet de inte, säger Carl-Johan Lagerkvist.

Tydlig märkning

De som ansåg att de var insatta i frågan var generellt sett mer positivt inställda till genteknik.

Enligt lagen måste livsmedel som har tagits fram med hjälp av genteknik ha en tydlig märkning på förpackningen, vilket de allra flesta svenskar tycker är viktigt.

Bra ta fram grödor

Men det finns en oro kring riskerna med genteknik. Sju av tio svenskar tycker ändå att ett gott syfte med att använda genteknik är för att ta fram grödor som gör att man kan minska användningen av kemikalier i jordbruket, och som tål torka och salta jordar. Detta gäller även för att ta fram grödor som kan reducera bristsjukdomar och för att öka skördar.

Inte större risk

EU har bidragit med 300 miljoner euro till forskning kring risker och säkerhet rörande genetiskt modifierade grödor. Slutsatsen av den forskningen är att det inte medför större risker att använda bioteknik och GMO jämfört med konventionell växtförädling.

Rapporten bygger på en webbaserad undersökning som marknadsundersökningsföretaget Novus genomfört under perioden 2-13 november 2017. Målgruppen för undersökningen var den svenska allmänheten 18–79 år. Totalt har 1074 personer svarat på enkäten.

Läs rapporten här!

Läs mer: Gensaxar kan göra potatis mer hälsosamGenmodifierad soja skulle kunna konkurrera ut svenska proteingrödorOdlade GMO trots nationellt förbud – får rätt i domstol

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen