Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 november 2018

Många sjuka av misstänkt smittad kyckling

Hälsa (TT)

Antalet fall av campylobakter ökar, varnar Folkhälsomyndigheten. Smittkällan misstänks vara färsk kyckling.

 Antalet fall av campylobacter ökar. Precis som vid tidigare utbrott misstänks färsk kyckling vara smittkällan.
Antalet fall av campylobacter ökar. Precis som vid tidigare utbrott misstänks färsk kyckling vara smittkällan. FOTO: Bendiksby, Terje

Folkhälsomyndigheten varnar nu för att allt fler svenskar insjuknar efter att ha smittats av campylobakter, en bakterie som kan orsaka feber, illamående, svåra magsmärtor och akuta diarréer.

– Det finns en naturlig variation över året och den här tiden på året ska det normalt vara lågsäsong. Men i stället för att peka ner, pekar kurvan över antalet fall brant uppåt. Vecka 46 registrerades 89 fall av smitta och veckan därpå 112 fall. Det ska jämföras med runt 50 fall per vecka motsvarande period förra året, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Förhöjd förekomst

Myndigheten misstänker att smittkällan är färsk kyckling.

– Vi har fått signaler om förhöjd förekomst av campylobacter i kycklingflockar, säger Anneli Carlander.

I samband med förra utbrottet, som började hösten 2016 och klingade av på våren 2017, smittades runt 5 000 svenskar. Till slut identifierade branschen vissa problem i produktionen, bland annat med rengöringen av transportburar. Åtgärder vidtogs och antalet smittade minskade till slut.

Vill att branschen agerar

Men nu tycks alltså problemen vara på väg tillbaka. Vad som är orsaken denna gång är okänt, men Folkhälsomyndigheten vill att branschen vidtar åtgärder för att få ner antalet smittade.

– Förra gången fick vi viss kritik för att vi reagerade för långsamt. Nu vill vi uppmärksamma detta och vår signal är att man måste följa upp det här och vidta åtgärder, säger Anneli Carlander.

Fakta: Så blir du inte sjuk

Fryst kyckling innehåller betydligt mindre campylobacter än färsk.

Rengör redskap noga efter att ha hanterat kycklingen i köket. Använd inte samma skärbräda eller kniv till exempelvis salladen som till kyckling utan att diska dem noga först.

Tvätta även händerna direkt efter att ha hanterat kycklingen.

Se till att köttet är genomstekt/-kokt innan det äts.

Källor: Livsmedelsverket med flera

Relaterade artiklar

Till toppen