Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 november 2015

Mängden D-vitamin i mjölk fördubblas

Arla ändrar sig om D-vitaminet. Mejerikooperativet har nu beslutat att dubbla mängden D-vitamin i mini-, lätt-, mellanmjölk och laktosfri mjölkdryck. Dessutom tillsätts lika mycket D-vitamin i standardmjölk och många filprodukter som tidigare inte har berikats.

Bild 1/3 FOTO: Mostphotos
Bild 2/3 FOTO: Pressbild
Som alternativ till den vanliga mjölken föreslår Agnes Wold lyxmjölk.
Bild 3/3Som alternativ till den vanliga mjölken föreslår Agnes Wold lyxmjölk. FOTO: Ann Lindén

– Resultat från den senaste nationella kostundersökningen, Riksmaten, visar att D-vitamin är ett av få näringsämnen som befolkningen riskerar att ha ett otillräckligt intag av. Arla vill med den utökade berikningen bidra till ett ökat intag av D-vitamin bland befolkningen, säger Karin Arkbåge, nutritionist på Arla.

Livsmedelsverkets förslag

Arla föregår därmed den lag som kan komma på området. I maj 2015 föreslog Livsmedelsverket att gränsen för hur mycket D-vitamin som måste tillsättas i livsmedel skulle höjas. Förslaget, som därefter skickades ut på remiss, följer Nordiska Näringsrekommendationerna, som redan 2012 ansåg att mängden tilllsatt D-vitamin skulle öka.

Hälsostrategi

– Det här ligger helt i linje med vår hälsostrategi. Vi väljer att berika både mjölk samt naturell och smaksatt fil och yoghurt för att nå så många som möjligt. Yoghurtsortimentet berikas löpande med start under 2016, säger Karin Arkbåge.

Via mat och solen

D-vitamin får vi i oss på två sätt: dels via maten, dels via solen. Under den mörka årstiden blir det extra viktigt att få i sig D-vitamin via maten.

Ekologisk mjölk, 1,5 procents fetthalt, tillhör de produkter som nu berikas med mer D-vitamin. Vissa smaksatta ekologiska produkter berikas först när det finns en lag som kräver det, skriver Arla i ett pressmeddelande.

De naturella produkterna kommer ha en D-vitaminhalt på 1,0 µg/100g produkt och de smaksatta filprodukterna något lägre, 0,8-0,9 µg/100g produkt.

Relaterade artiklar

Till toppen