Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 november 2018

Mångmiljonsatsning på ny lantbruksteknik

Vinnova satsar 70 miljoner kronor på lantbruksteknik och pengarna blir en del i Agtech 2030, med målet att göra östra Götaland världsledande inom jordbruksteknik.

 – Att vi på Linköpings universitet fått förtroendet är obeskrivligt, säger Per Frankelius, forskare och processledare för Agtech 2030.
– Att vi på Linköpings universitet fått förtroendet är obeskrivligt, säger Per Frankelius, forskare och processledare för Agtech 2030. FOTO: Privat

Agtech 2030 ska satsa på en innovationsmiljö för morgondagens lantbruk, med fokus på exempelvis sensorer, digital teknik, artificiell intelligens och sakernas internet. Bakom initiativet står Linköpings universitet, region Östergötland, AgroÖst, Hushållningssällskapet, Vreta Kluster samt företag och organisationer, verksamma inom de gröna näringarna.

”En historisk satsning”

Den totala budgeten ligger på närmare 200 miljoner kronor varav drygt 70 miljoner kronor kommer från Vinnova.

– Att vi i stor konkurrens blev utvalda av Vinnova är ett resultat av ett fantastiskt samarbete inom ett stort team av intressenter. Jag är eld och lågor för det här. Det är en historisk satsning i Sverige på lantbruket och den görs med helt nya perspektiv, säger Per Frankelius, forskare vid Linköpings universitet och som också är processledare för Agtech 2030.

Inte bara teknik

Men Agtech 2030 fokuserar inte enbart på teknik.

– Lika viktigt är att utveckla metoder för affärsutveckling och innovationsledning, säger Charlotte Norrman, forskare inom entreprenörskap och biträdande processledare.

Stor potential

Enligt Vinnova har de regionala innovationsmiljöerna man nu satsar på stor potential att bli internationellt lyskraftiga.

– Vi som sitter på Linköpings universitet – som för en del kan tyckas stå långt ifrån lantbruket – och fått förtroendet, tycker att det är obeskrivligt att vi får den här chansen.

Vilken nytta kommer satsningen ha för svenska bönder?

– Det kommer att ge massor av nytta, vi är helt inriktade på ett ökat värde för lantbrukarna. Till exempel kanske vi kan utveckla en röntgenmaskin som sorterar bönor så att man vet att de som går ut till bönderna är helt fria från maskar till exempel. Målet är hela tiden är att det ska skapas nya metoder, produkter och förädlingsmöjligheter för den svenska lantbrukaren, säger Per Frankelius.

LÄS MER: Hög tid för en ny agrar revolutionLÄS ÄVEN: Trågtömmare tog hem guldet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen