Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 januari 2021

”Matbehovet är enormt och bonden behövs mer än på länge!”

Björn Folkesson ser en stor optimism bland vete- och majsodlare – något han spår kommer att leda till ett stort gödningsbehov.

 Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson.
Land Lantbruks spannmålsexpert Björn Folkesson. FOTO: Ann LIndén

Vete. Rallyt fortsätter. Det är främst två faktorer som får köparna att öppna sina plånböcker. Ryssland ser nu allvaret i situationen med stigande matprisinflation. Den första exportavgiften som bestämdes för länge sedan ska nu kompletteras med ytterligare en och den blir ännu högre! Den ska börja gälla första mars. Det här gör att världsmarknaden nu mister stora mängder tillgängligt vete eftersom det kommer att bli inlåst i Ryssland.

Den andra faktorn är att Kina menar allvar med en stor utbyggnad av grisproduktionen vilket i sin tur kräver både majs och vete i foderblandningarna. Redan förra veckan så kom ju WASDE och visade att konsumtionen av grödor slår nya rekord i så gott som varje ny rapport och det klarar inte jordbruket att leverera på ett för köparna trovärdigt sätt.

Den rörelse vi nu följer är med andra ord fullt logisk. Vad som istället släpar efter är de svenska vetepriserna på ny skörd. Det gamla goda måttet som utgörs av prisskillnaden mellan bondgården och börsen är nu över 40 öre. Normalt har vi 35 öres skillnad mellan priset fritt gård och det vi kan läsa på Matifbörsen.

Köparna i Sverige utgår från att vår nya skörd kommer att bli fullstor och då måste stora volymer exporteras. Hur det kommer att bli med den saken återstår att se. Mitt råd är att ni bevakar marknadsrörelsen varje dag och att ni intar beredskap för att bita i det sura äpplet om nu inte spannmålsköparna höjer sina erbjudanden ganska snart. Skulle börsen falla så kommer garanterat priset till bonden att göra det också. De pengarna som i så fall försvinner är det inte lätt att få tillbaka.

Gödning. Nu flyger de franska gödningspriserna uppåt. Urea stiger med 16 euro per ton och N 27 stiger med hela 22 euro per ton. De tyska priserna är i det närmaste oförändrade men det lär gå fort uppåt när väl besluten om höjning kommer att tas.

Vi är i klassiskt läge där odlingsoptimismen i både vete och majs kommer att leda till ett stort gödningsbehov. Det är alltid lättare att i någon mån toppa grödans kvävebehov när man läser om nya prisrekord var och varannan vecka.

Grödans behov är ju i och för sig främst biologiskt men bönder är inte mer än människor och optimism är en känsla som ingen har makt över. Nu finns den känslan, hos just vete- och majsodlare.

Mjölk. När skummjölkspulvret alldeles tangerar femårshögsta på Fonterra så verkar det som att köparna på den europeiska marknaden för fysisk mjölk har påverkats.

Det tyska och holländska spotpriset på flytande mjölk har stigit under veckan som gick och det borde vara ett stöd för Arlas betalande förmåga. Den senaste sänkningen kändes onekligen ganska onödig och det vi kan nu bara hoppas på är att Arla håller mjölkpriset uppe när i övrigt marknadsläget är så gynnsamt.

Det är bara att inse en sak: Matbehovet är enormt och bonden behövs mer än på länge!

LÄS MER: Med 2021 framför ossLÄS MER: Folkesson: ”Följ utvecklingen dagligen!”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen