Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 juni

Max: Varannan måltid ska vara utan rött kött

Restaurangkedjan Max tar nästa steg mot mer grönt på menyn.

– I slutet av 2022 ska varannan måltid vara utan rött kött, säger Kaj Török, hållbarhetschef på Max.

 Crispy no chicken, ett av Max köttfria alternativ.
Crispy no chicken, ett av Max köttfria alternativ. FOTO: MAX

Att vara en hamburgerrestaurang i tider när FN uppger att klimatfrågan är mänsklighetens största utmaning kräver anpassning om man vill fortsätta vara ett framgångsrikt företag. 

– Vi vet om att vi är en del av klimatproblemet och då vill vi vara en del av klimatlösningen. Vi är även ett familjeägt företag som vill ha en långsiktig affär. Skulle vi driva en restaurangkedja som inte ligger i linje med dessa behov så har vi inte en hållbar affärsmodell, säger Kaj Törörk.

”Mottas väl”

Klarar Max sitt hållbarhetsmål att varannan måltid ska vara utan rött kött under 2022 kommer kedjan enligt Kaj Török ha minskat sina utsläpp av klimatgaser med 30 procent på sju år. Men då krävs det att kunderna är med på tåget och anammar förändringen.

– Vår gröna meny har mottagits väldigt bra. Vi har blivit mer populära och lockar nya gäster. Vi gör saker på riktigt och vi märker att det mottas väl av gästerna, säger Kaj Török. 

 Kaj Török, hållbarhetschef på Max.
Kaj Török, hållbarhetschef på Max. FOTO: MAX

Olika innehåll

Innehållet för de gröna burgarna är olika för olika burgare. 

– Vår senaste produkt Delifresh Plant Beef innehåller som bas vete och soja. Halloumin består av ost och Crispy No Chicken innehåller en texturerad, ekologisk soja. 

Vilken klimatpåverkan har dessa?

– En lakto-ovo-burgare går ned till en tredjedel av klimatpåverkan och en helt växtbaserad burgare kan gå ned till en tiondel av en vanlig burgares påverkan. Skillnaden blir dramatisk.

Varifrån kommer halloumin?

– Den kommer alltid från Cypern. 

Har ni tagit i beaktande att Cypern har en av de högsta användningarna av antibiotika i Europa?

– Vi känner till de ryktena och vi vet att Världsnaturfonden håller på att kontrollera om det stämmer.

Och varifrån kommer sojan? Har ni tagit i beaktande effekterna av sojaodlingen?

– En del av sojan är ekologisk. Och ingen soja på Max kommer från Latinamerika där odlingen kan tränga ut regnskog. 

”Inte sluta sälja kött”

Att Max hållbarhetsbeslut skulle påverka svenska köttbönder negativt tror inte Kaj Török. 

– Max gör precis som svenskarna gör. Svenskarna köper mindre kött men de köper mer svenskt kött. Vi har inga planer på att sluta sälja kött. Vi är i dag den enda rikstäckande burgarkedjan som enbart säljer svenskt nötkött, kyckling och bacon men erbjuder också goda, gröna burgare som gör det enklare för gästen att göra klimatmedvetna val. 

LÄS MER: Svar på varför Max gjordes ner vid samarbete med Djurens rättMax avbryter samarbetet med Djurens rätt

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen