Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juni 2019

Medvind för bolag med fötterna i myllan

När den årliga listan över de företag med störst potential för förändring publicerades var det ett bolag med fötterna i myllan som knep förstaplatsen, skriver Lovisa Madås, Agfo.

 Lovisa Madås, Agfo.
Lovisa Madås, Agfo.

En ny rapport visar att teknikinvesteringarna kopplat till jordbruk ökar markant. Och det är robotar på gårdsnivå som drar nya pengar. När analysföretaget Agfunder nyligen släppte sin årliga rapport visade den på signifikanta förändringar jämfört med året innan. Totalt investerades 1,6 miljarder dollar i europeiska agtech- och foodtechbolag under 2018. Det är i nivå med 2017, men den stora förändringen är var i värdekedjan pengarna landar.

Investeringar nära bonden ökade med hela 200 procent jämfört med 2017, samtidigt som investeringar kopplat till handel, restaurang och konsument har minskat. Mer mylla och fler fältrobotar. Det är nämligen robotar och automatisering på gårdsnivå som Agfunder självt pekar ut som en högintressant sektor för investerare.

Pengarna flyttar närmare produktionsledet och till bolag med fokus på hållbarhet och ny teknik. Tre av de största investeringarna i svenska bolag står Bomill, Karma och Simris Alg för – bolag med tydliga hållbarhetsutmaningar i fokus; resursslöseri, matsvinn och utfiskning. Det är i linje med vad svenska investerare själva lyfter fram i val av bolag att satsa pengar i. Investeringarna ska bidra till en mer hållbar framtid.

– Vi letar efter bolag där själva kärnverksamheten genererar stark positiv effekt för människor eller miljön. De ska också bygga på en stark affärsmodell där teknik skapar skalbarhet, säger Tove Larsson, Norrsken Foundation som investerar tungt i matsystemet.

Men det är inte bara i Europa som fler söker sig närmare bondeledet. Amerikanska mediejätten CNBC släppte för några dagar sedan sin ”Disruptor 50 list”, en årlig genomgång över bolag med störst potential för förändring. I år var det många som höjde på ögonbrynen när listan publicerades. Nej, det var inte Airbnb eller omtalade bolaget med växtbaserade burgare, Impossible Foods, som knep förstaplatsen – utan ett bolag med fötterna i myllan, Indigo Agriculture.

Företaget är relativt okänt för den breda massan, men anses av CNBC ha störst potential att omvälva sin bransch. Indigo Agriculture använder sig av mikrobiologi och ny teknik för att öka lönsamheten för lantbrukare och samtidigt förbättra konsumenthälsan och miljön. Ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i en och samma affärsmodell.

Vilka utmaningar är i fokus när svenska agtech-bolag möter investerare under nya eventet AgriVenture Sweden i Vara i november? Själv hoppas jag på nya affärsmodeller som gynnar biologisk mångfald.

Men det här är bara början. För i takt med ett ökat fokus på hållbarhet i matsystemet kommer affärsmodeller stöpas om, och investeringar i nya bolag pusha fram förändring hos storbolagen.

Lovisa Madås.

Grundare av medieplattformen Agfo.se

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen