Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 januari 2018

Men Sverige vägrar ta Brexit-notan

Den svenska regeringen tänker slåss med näbbar och klor för att slippa höjd EU-avgift till följd av Brexit. I stället borde jordbruksstöden skäras ned, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

 Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S).
Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S). FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

EU behöver helt enkelt rätta mun efter matsäcken, lyder hennes raka besked till Land Lantbruk.

– När Storbritannien lämnar är det en stor nettobetalare som försvinner. Det handlar om över 100 miljarder kronor per år. Det innebär att EUs budget borde minska med lika mycket.

Regeringen motsätter sig att de länder som redan betalar mest till EUs budget blir stående med notan efter Brexit, understryker Ann Linde.

– Här jobbar vi tillsammans med medlemsländer som är i samma situation och har liknande åsikter. Vi kommer att argumentera tydligt för en restriktiv EU-budget där medlen omprioriteras och används mer effektivt än i dag.

Jordbrukskommissionär Phil Hogan vill behålla en ambitiös Cap-budget, trots Brexit. Vad är din kommentar till det?

– Regeringen vill se en modern budget där fokus ligger mer på säkerhet, migration, konkurrenskraft och klimatomställning och mindre på jordbruksstöd och strukturfonder.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen