Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 24 april 2019

Mer ekologiskt vitklöverfrö högst på önskelistan

GÖTEBORG

Behovet av frödlare ökar, i synnerhet ekologiska. Samtidigt vill branschen stärka samarbetet med biodlarna.

 Magnus Karlsson är fröodlingsansvarig i Lantmännen.
Magnus Karlsson är fröodlingsansvarig i Lantmännen. FOTO: Göran Berglund

Det finns i dagsläget cirka 6 500 hektar klöverfröodling i Sverige varav Lantmännen står för den absoluta merparten. Magnus Karlsson, en av två samordnare för Lantmännens fröodlare, efterlyser mer.

– Vi behöver i synnerhet fler ekologiska odlare och då i synnerhet för odling av vitklöver. En stor del av våra volymer går på export och när det gäller vitklöver är två tredjedelar av odlingen ekologisk, berättar Magnus Karlsson.

4 700 hektar

Rödklövern är för Lantmännens del störst med 2 500 hektar, sedan följer vitklöver med 2 000 hektar och alsikeklöver med 200 hektar. Den sistnämnda är nästan helt och hållet konventionellt odlad.

Nytt för 2019 blir utsädesodling av honungsört, en av de grödor som används mest när lantbrukare försöker berika den biologiska mångfalden och ge insekterna i odlingslandskapet ett bättre utbud.

Vill ha svenskt utsäde

– Lantmännen har arbetat hårt för att få licens till egen utsädesodling av den här typen av blommande örter som vi tror blir en växande om än ganska liten marknad. Vi vill gärna ha ett svenskt utsäde som minskar risken för att ta in sjukdomar, säger Magnus Karlsson.

Han rekommenderar fyra bisamhällen per hektar för klöverfröodling och Magnus Karlsson får ibland tjänstgöra som en länk mellan lantbrukare och biodlare.

– Det finns en del kvar att göra men situationen är bättre nu än vad den var när jag och Hans Eriksson satte oss 2011 och letade pollineringstjänster.

Ska vara två vinnare

Magnus Karlsson menar att både lantbrukaren och biodlaren måste känna sig som vinnare i samarbetet men menar att formerna för samarbetet måste styras av förutsättningarna i det enskilda fallet.

– Mycket handlar om sunt bondförnuft. Jag vet i alla fall vilket intresse det finns bland lantbrukare att öka den biologiska mångfalden, säger Magnus Karlsson.

LÄS MER: Vallmo tillbaka som gröda i Sverige

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen