Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2018

Mer halm - bättre ekonomi

Den som halmar rikligt till suggan ett par dagar innan grisning kan vänta sig bättre ekonomi, djurvälfärd och djurhälsa. Det visar veterinär Rebecka Westin, som forskat på strategisk halmning.

– Det blir win, win, win, säger hon.

 I studien hann de suggor som fick rikligt med halm två dagar innan grisning färdigt med sin bobyggnad och drog ner på sin aktivitet innan grisning. Suggorna i kontrollgruppen var fortfarande i gång med bobyggnadsbeteende när grisningen startade.
Bild 1/7 I studien hann de suggor som fick rikligt med halm två dagar innan grisning färdigt med sin bobyggnad och drog ner på sin aktivitet innan grisning. Suggorna i kontrollgruppen var fortfarande i gång med bobyggnadsbeteende när grisningen startade. FOTO: Rebecka Westin
 Spädgrisens klövar är mjuka och slits av grisningsboxens hårda golv. I genomsnitt behandlas 10 procent av landets grisar för hälta under de första 7-11 levnadsdagarna. Huvudorsaken är förslitningsskador på klövar och klövbölder.
Bild 2/7 Spädgrisens klövar är mjuka och slits av grisningsboxens hårda golv. I genomsnitt behandlas 10 procent av landets grisar för hälta under de första 7-11 levnadsdagarna. Huvudorsaken är förslitningsskador på klövar och klövbölder. FOTO: Rebecka Westin
 Förslitningsskador från golv.
Bild 3/7 Förslitningsskador från golv. FOTO: Rebecka Westin
 Effekter av strategisk halmning.
Bild 4/7 Effekter av strategisk halmning. FOTO: Rebecka Westin
 Klövar utan förslitningsskador.
Bild 5/7 Klövar utan förslitningsskador. FOTO: Rebecka Westin
 Efter födseln tar det ett par dygn för smågrisens klövar att torka upp och hårdna.
Bild 6/7 Efter födseln tar det ett par dygn för smågrisens klövar att torka upp och hårdna. FOTO: Rebecka Westin
 Effekter av strategisk halmning
Bild 7/7 Effekter av strategisk halmning FOTO: Rebecka Westin

Genom så kallad strategisk halmning vid grisning blir avvänjningsvikterna högre, klövskador hos smågrisarna minskar markant och antalet dödfödda och smågrisar som dör av svält blir färre. Det visar en studien som utförts av Sveriges Lantbruksuniversitet och Gård & Djurhälsan.

Provade metoden

En av dem som använder strategin är producenten Lars-Erik Nilsson på Brynstorps gård utanför Mjölby. För två år sedan provade han att halma enligt metoden. Det började med att två av hans 60 högdräktiga suggor fick testa och i dag använder han strategisk halmning vid alla grisningar.

– Vad vi såg när vi provade var två suggor som låg och hade det skönt medan de andra gick runt och inte fann ro. Vi testade med fler suggor omgången efter och sen dess har vi fortsatt. Nu har jag lugna behagliga suggor och låg behandlingsfrekvens. Jag har bara en eller möjligtvis två som behöver sprutas mot grisningsfeber till exempel, säger han.

– Har man inte provat tycker jag att man ska göra det.

Halmen får ligga kvar

Strategin går ut på att den dräktiga suggan tilldelas 15 till 20 kilo halm två dagar innan grisning. Halmen får sedan ligga kvar i boxen tills den har försvunnit genom spalten eller som längst fem dagar efter grisning.

– Har man rätt strålängd så har halmen försvunnit helt efter fyra dagar. Om inte så måste den ut då för att inte ge dålig hygien i boxen. Gödelproduktionen är väldigt låg vid grisning, men efter några dagar ökar foderintaget och då gäller det att hålla efter hygienen, säger Rebecka Westin, djurhälsoveterinär och den som utfört studien.

Hjälper smågrisarna

Hon menar att halmens isolerande och upptorkande effekt hjälper smågrisarna att återhämta sig efter grisning. Det, kombinerat med en mycket låg frekvens av förslitningsskador på klövar och knän gör att smågrisarna kan dia suggan bättre.

Resultatet – färre döda på grund av svält och bättre tillväxt.

Växer bättre

Under de fem första levnadsdagarna växte smågrisarna som fötts i en strategiskt halmad box 25 gram mer per dag än grisar som fötts i en miljö med mindre halm. Vid avvänjning vägde de 0,3 kilo mer i medel.

Summerat ger strategin ekonomiska vinster från tre håll; fler levandefödda, högre avvänjningsvikt och färre behandlingar.

4 tips

Anpassa halmens strålängd efter spalttyp.

Håll koll på utgödslingen.

Glada suggor ger glad personal.

Ös på, halmen ska täppa igen spalten.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen