Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 mars 2018

Mer marmorerat – då är adelsvärdering viktig

Efterfrågan finns. Krogbranschen och även handeln märker ett intresse för välmarmorerat nötkött. Men ska tillgången på kött med insprängt fett öka krävs nya åtgärder. På Svenska köttföretagen ser man avelsvärdering som ett avgörande steg.

 Tommy Ögren.
Bild 1/2 Tommy Ögren. FOTO: Per Hansson
 Jonas Tunestål.
Bild 2/2 Jonas Tunestål. FOTO: Maarten Svensson

Det var 2013 som Svenskt kött och LRF startade ett projekt för kvalitetsklassificering för att öka andelen premiumkött. Och sedan 2015 är klassning av framför allt stut och kviga standard på de stora slakterierna av nöt – KLS Ugglarps, Scan och Skövde slakteri.

”Efterfrågan på fint kött”

Flera av dem hade redan tidigare sorterat fram godbitarna som såldes till framför allt restauranger och under egna koncept, som dyrare men mer smakrikt kött. Det nya var att det fanns en gemensam klassificeringsstandard och en tydligare vilja att kvalitetsmärka svenskt nötkött.

– Det finns en efterfrågan på fint kött. Mycket går till krogarna och ställen som Östermalmshallen, Hötorgshallen, kött- och delikatessbutiker, men också Ica Maxi och Coop vill ha marmorerat kött, säger Tommy Ögren, ägare och VD på Skövde slakteri.

Hitta rätt egenskaper

Men ska tillgången på marmorerat kött öka krävs nya insatser. Helena Stenberg som arbetar med köttkvalitet och avelsfrågor på Svenska köttföretagen menar att en satsning på avelsvärdering avseende marmoreringsgrad skulle få stor betydelse för att öka tillgången.

– Det man vill ha är djur som ger välmarmorerat kött utan att djuren i sig är jättefeta och gärna att de blir marmorerade lite tidigare. Och då skulle vi behöva hitta de djur som ha rätt egenskaper – för i första hand är det arvsanlagen som avgör, säger Helena Stenberg.

Rätt arvsanlag

Framför allt för uppfödare som medvetet satsar på att kunna leverera premiumkött skulle avelsvärdering få stor betydelse.

– Utan rätt genetik måste djuren sätta väldigt mycket fett innan köttet blir marmorerat. Det innebär en kostnad för uppfödaren och för slakterierna, säger Theres Strand, vice VD på Svenska köttföretagen som hoppas starta ett projekt för att undersöka om en avelsvärdering är möjlig i Sverige. Sådan avelsvärdering finns i USA, Kanada och även Australien.

– Förhoppningen är att det här ska bli verklighet. I nästa steg kan det sedan handla om att titta på utfodringen. Vi vet från USA och Kanada att en energiboost, till exempel i form av spannmål, kan ha betydelse. Men utan rätt arvsanlag spelar det liten roll, ska vi kunna påverka måste arvsanlagen vara de rätta, säger Helena Stenberg.

Välja rätt tjurar

I förlängningen kan avelsvärdering och ökad kunskap om utfodring få betydelse för uppfödarna som då kan välja tjurar med rätt egenskaper för marmorering. Något som även kan minska uppfödningstiderna.

– Sedan gäller som alltid att uppfödarna får betalt för sina ansträngningar, säger Helena Stenberg.

”Kunskapen har ökat”

KLS Ugglarps betalar extra för marmorerade köttdjur och volymerna har ökat sedan 2015. Jonas Tunestål som är vd på KLS Ugglarps menar att tillägget behövs eftersom välmarmorerade djur riskerar avdrag för yttre fett.

– Marmoreringen är en viktig parameter för köttkvalitet och här ser vi en positiv utveckling. Men vi ser även ett ökat intresse för flera andra parametrar när det gäller köttkvalitet. Det handlar om ras, ålder och annat på djuren. Kunskapen om köttkvalitet har ökat både hos kunderna och i slaktledet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen