Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2018

Mer pengar för ökad ekologisk produktion

Efterfrågan ökar på ekologiska livsmedel i Sverige. Regeringen skjuter till 50 miljoner för att få produktionen att möta efterfrågan.

 Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). FOTO: Camilla Olsson

Regerigen beslutade på torsdagsförmiddagen att ge Jordbruksverket i uppdrag att tillsammans med näringslivet och branschaktörer ta fram åtgärder för att öka produktionen av ekologisk mat. För detta avsätter regeringen 50 miljoner kronor fram till 2020.

– De ska tillsammans titta på hur vi kan öka den ekologiska produktionen. Vad det innebär exakt kan jag inte säga, men det kommer att vara praktiska åtgärder, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Ekologiskt ökar

Vi äter allt mer ekologisk mat i Sverige. Försäljningen ökade med nära fyra miljarder kronor, 18 procent, 2016, enligt EkoWebb, som bevakar ekomarknaden.

Andelen jordbruksareal som används i ekologisk produktion ligger på drygt 17 procent, och enligt regeringens livsmedelsstrategi ska den andelen vara 30 procent år 2030 och 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen ska vara ekologisk år 2030.

– Vår ekologiska produktion är inte tillräcklig för att möta efterfrågan, det är ofta som hyllorna gapar tomma i affären. Vi får importera många ekologiska varor, samtidigt som vi har en potential att öka vår egen ekologiska produktion och öka livsmedelsproduktionen i stort, säger han.

”Exporten kan bli större”

– Det finns också ett intresse från andra länder av att köpa svenska ekologiska varor och vår export kan därför bli större.

Förra året importerade Sverige jordbruksvaror och livsmedel, förutom fisk, för 102 miljarder kronor, medan exporten uppgick till 48 miljarder.

För att öka den inhemska livsmedelsproduktionen totalt, är detta ett kostnadseffektivt sätt?

– Ja, det tycker jag. Vi ser att de som gått över till ekologisk produktion har en förbättrad lönsamhet, och eftersom ekologiskst jordbruk är mer jobbintensivt så är det samtidigt ett stort jobbprojekt på landsbygden, säger han.

Enligt Dagens Nyheter kan satsningen leda till 10 000–15 000 nya arbetstillfällen inom jordbruk och livsmedelsindustrin.

Läs mer: Här finns största exportpotentialenÖkad ekoexport kräver större lokal närvaroPREMIUM. Efter omställningen: ”Jag är mycket gladare”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen