Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 september 2018

Mer pengar till rådgivning för bönder

För att stötta bönder som har drabbats av torkan och dess effekter erbjuder Hushållningssällskapet nu extra rådgivning efter att ha fått 4,7 miljoner kronor av Jordbruksverket.

 Fler kan få rådgivning med mer pengar.
Fler kan få rådgivning med mer pengar. FOTO: Tomas Magnusson

Hushållningssällskapet får 4,7 miljoner kronor av Jordbruksverket för rådgivning till lantbrukare som drabbats av torkan. Lantbrukare kan få rådgivning inom ekonomi, foder och växtodling med skräddarsydda insatser för att få hjälp att klara situationen med djur och företag.

”Ta fram handlingsplan”

– Det behövs ett helhetsgrepp. Det handlar om ekonomin men också om växtodlingens tillgångar och behoven i djurhållningen. Det finns många osäkerhetsfaktorer. Lantbrukarna behöver och vill ha någon att diskutera med så att de kan ta fram en handlingsplan, säger Hans Hedström, teamchef vid Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge i ett pressmeddelande.

Läs mer: En ny regering får inte glömma bort följderna av torkan

Rusta inför framtiden

Utöver att kunna hantera den rådande situationen ska lantbrukarna även få hjälp med att planera inför framtiden.

– Man behöver se över företaget så att man är rustad för framtiden och har tillräckliga marginaler. Man måste kunna hantera de risker som uppstår i samband med torka och regn. Det belastar både produktionen och ekonomin, säger Elenore Wallin, företags- och ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Östergötland.

”Behöver stärkt lönsamhet”

I somras mötte Hushållningssällskapet landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och för att diskutera framför allt de långsiktiga behoven.

– Vad lantbruksföretagen egentligen behöver är bättre konkurrenskraft och stärkt lönsamhet så att de själva kan klara enskilda år med torka eller annat extremväder, säger förbundsdirektör Jesper Broberg på Hushållningssällskapens förbund.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen