Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 juni 2017

Mer pengar till VAKA

I torsdags beslutade regeringen om att ge Livsmedelsverket ytterligare 2,6 miljoner kronor till den nationella vattenkatastrofgruppen VAKA.

 Det är lågt vattenstånd i många sjöar och vattendrag nu.
Det är lågt vattenstånd i många sjöar och vattendrag nu. FOTO: Mostphotos

Som Land Lantbruk har berättat beslöt regeringen tidigare i juni att satsa 200 miljoner i den kommande budgeten för att förebygga torka och kartlägga grundvattnet i utsatta områden. I den potten var en del öronmärkt för att VAKA ska kunna arbeta mer långsiktigt.

Mer pengar

Men nu avsätter alltså regeringen ännu mer pengar för att säkerställa VAKA:s arbete. Tillsammans med den miljon VAKA fick från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap förra veckan har VAKA i år 3,6 miljoner kronor att arbeta med.

Läs mer: Ny tjänst ska hjälpa vid vattenbristPREMIUMLÄSNING: ”De flesta av oss har inte upplevt något liknande”

– VAKA fyller en viktig samhällsfunktion när det kommer till krisberedskap. Det är därför angeläget att medel tillförs, särskilt nu i sommar när det finns risk för torka och vattenbrist. Dessutom kommer nu Livsmedelsverket även på lång sikt kunna ha en ökad beredskap för att kunna träda in i krissituationer, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på regeringens hemsida.

Ger råd vid torka

VAKA är Livsmedelsverkets nationella vattenkatastrofgrupp som ska stödja i första hand kommuner och dricksvattenproducenter. Om landet drabbas av torka och vattenbrist i träder VAKA in med stöd i form av råd, expertis och stora vattenbehållare.

Inom VAKA-gruppen finns olika kompetenser som behövs vid en dricksvattenkris och den bemannas av personer från kommuner, Livsmedelsverket och andra myndigheter. Till exempel finns dricksvattenexperter, miljöinspektörer, brandingenjörer och geohydrologer inom VAKA.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen