Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 mars 2018

”Mer professionell hantering behövs för lönsamhet”

– Dräktighetsskanning är en av många åtgärder som behövs för att få en mer professionell hantering bland landets lammproducenter. Det säger Tomas Olsson, ordföranden för Lammproducenterna.

 Tomas Olsson, lammproducent.
Tomas Olsson, lammproducent. FOTO: Linda Grimstedt

Tomas Olsson har en lammgård i Kungsör med 1 000 tackor. Carl Williams scannar även hans djur.

– Carl Williams är en legend inom skanningen. Han har varit viktig för näringen och vi är oroliga för vad som händer när han slutar.

”Tar tid att bli duktig”

Även om det finns svenskar som skannar så har ingen den rutin som Carl Williams har. Han är 57 år och kommer inte att hålla på i evighet.

– Det tar tid att bli duktig. Verktyget är mycket viktigt för oss då det visar hur många lamm fåren har och vilka som är tomma.

Eftersom Carl Williams jobbar några månader i Danmark och Sverige under säsong, och sedan reser hem till Nya Zeeland när det är säsong där, pusslar Carl Williams ihop en heltidssysselsättning, och mer därtill. Det är svårare för en svensk eller dansk som bara jobbar på hemmaplan.

Mer att göra

Lantbrukets olika produktionsinriktningar har upprättat handlingsplaner för att bli mer konkurrenskraftiga. Tomas Olsson sitter med i två av de sju arbetsgrupper som gäller lammproduktionen.

– Handlingsplanerna har varit i kraft under två år och det är ett år kvar, säger Tomas Olsson.

Han anser att planerna betytt mest för gris och delvis för nöt., men för lamm återstår en hel del att göra.

– Vårt problem är lönsamheten. Under de senaste två åren har den minskat.

”Får inte ut mervärdena”

Lammproducenterna har inte fått det lyft man drömt om. Han anser att det är bra att näringen jobbar med departementet och Jordbruksverket.

– Men vi får inte ut mervärdena ur svensk lammproduktion.

Handlingsplanerna ska vara genomförda i december 2018.

– Vi har saker att göra ute på gårdarna, säger Tomas Olsson. Och vi måste få ut mer av vårt premiumkött. Vi behöver förklara bättre för konsumenten vad det betyder att de köper svenskt.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen