Mer svenskt kött på tallriken
Vi stoppar i oss allt mindre kött och fågel - men när vi väl äter det vill vi ha svenskt, enligt ny statistik från Jordbruksverket.
Marknadsutvecklingen under första halvåret 2018 för svensk kött och matfågel liknade i stort sett förra årets. Vi svenskar har blivit mer restriktiva i vårt köttätande.
Produktionen av samtliga köttslag ökade. Fram till 2017 sågs en långvarig minskning av nöt- och grisköttsproduktionen till förmån för lammkött och matfågel, men från och med förra året ses en ökning för alla sorters kött.
Nötkött ökar mest
Svenskarna väljer allt oftare svenskt på tallriken. Allra störst är ökningen för nötkött där inhemskt nu utgör 54,9 procent av den totala förbrukningen jämfört med 51,8 procent förra året.
Totalt minskar köttätandet
Totalt sett äter vi allt mindre kött. 2017 sjönk köttförbrukningen med 2,2 kg per person, vilket är den största minskningen sedan 1990 och under första halvåret i år har minskningen fortsatt med cirka 1,5 procent. Framför allt är det importerat kött vi i högre utsträckning ratar. Både importen och exporten av kött minskade under första halvåret i år. Den minskade exporten kan förklaras med att mer av det svenska köttet säljs på den inhemska marknaden. Exporten av matfågel ökade däremot.