Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 augusti 2018

Miljarddom mot Monsanto efter cancerfall

Kemi- och jordbruksijätten Monsanto tvingas betala ut ett miljardskadestånd till en man som har drabbats av cancer, efter att ha arbetat med växtskyddsmedel.

FOTO: Istock

Domen är den första stora i sitt slag, där Monsanto tvingas betala 289 miljoner dollar, mer än 2,6 miljarder kronor, till en man som är döende i cancer, skriver The Guardian.

Döende i blodcancer

Den 46-årige mannen, Dewayne Johnson, arbetade som skolvaktmästare och spred då regelbundet ogräsmedel som innehåller glyfosat, idag går det under varumärket Roundup.

Han är nu på döende i blodcancer. I rättegången mot kemijätten, som håller på att byta namn till Monsanto, så har Dewayne Johnson hävdat att Monsanto inte varnade tillräckligt för riskerna med ogräsmedlet.

Hoppas på fler fall

Han får medhåll från en domstol i Kalifornien, som dömer Monsanto att betala ett skadestånd på 289 miljoner dollar. Dewayne Johnson säger själv att han hoppas att domen ska leda till att fler vågar ta sina fall till domstol. Monsanto meddelar att domen ska överklagas.

Tidigare har WHO beskrivit glyfosat som troligen hälsovådligt, medan EU har tillåtit användning av glyfosat under en femårsperiod.

LÄS OCKSÅ: Bayer överklagar dom om neonikotinider

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen