Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 mars

Miljöchef vill se tillstånd utan tidsbegränsning

Vid sjön Näktern oroas lantbrukare för att ett nytt vattenskyddsområde ska leda till långtgående föreskrifter och ökade tillsynskostnader. Miljöchefen i en av de kommuner som berörs av Näktens vattenskyddsområde vill se tillstånd som gäller tills vidare.

 Miljöchef vill att tillstånd utan tidsbegränsning ska ges.
Miljöchef vill att tillstånd utan tidsbegränsning ska ges. FOTO: Mostphotos

I det förslag som skickats ut på remiss framgår inte vilken typ av tillstånd som ska gälla för de verksamhetsutövare som påverkas men enligt Cilla Gauffin, miljöchef i Bergs kommun, ska de gälla tills vidare och inte vara tidsbegränsade.

– Vi tycker inte att det är roligt att handlägga i onödan så tillstånden ska gälla såvida inte lagen eller föreskrifterna ändras. Sedan handlägger vi och debiterar utifrån gällande timtaxa, säger Cilla Gauffin.

Höjer timtaxan

Från och med 2019 har timtaxan höjts till 1 000 kronor. Miljöchefen tror inte att tillsynen på lantbruken kommer att öka i någon större utsträckning till följd av vattenskyddsområdet.

– Enklare saker behöver vi kanske inte titta på varje år. Sedan ligger det med i vårt medvetande att lantbrukarna har det pressat både beträffande olika tillståndsplikter och ekonomiskt, säger Cilla Gauffin.

”Inte så långtgående”

Anders Hagström, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Jämtland, menar att förslaget inte är så långtgående om han jämför med andra vattenskyddsområden i länet i och med att det nästan inte innehåller några förbud.

– Föreskrifterna får inte avsevärt försvåra markanvändningen och jag bedömer att så inte heller blir fallet. Om så ändå skulle vara fallet finns möjlighet att begära ersättning från kommunen, säger Anders Hagström.

Nedringd efter möte

Han berättar att han efter det LRF-möte som hölls i november blev mer eller mindre nedringd av oroliga fastighetsägare.

– Men jag tycker att farhågorna är överdrivna, säger Anders Hagström.

LÄS MER: Vattenskyddsområde oroar lantbrukare i norr

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen